Pokloni mi osmijeh!

Održana je početna konferencija projekta „Pokloni mi osmijeh IV“ u sklopu poziva Zaželi na kojoj su dodijeljeni ugovori o radu za 30 zaposlenica i po prvi put jednog zaposlenika. Cilj projekta je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za minimalno 186 starijih osoba i osoba s invaliditetom što pridonosi povećanju socijalne uključenosti i prevenciji institucionalizacije ranjivih skupina na području grada Vukovara.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac ovom je prigodom rekao kako je ovo četvrti puta kako Grad Vukovar provodi ovaj hvalevrijedan projekt.

– Vrijednost ovog projekta leži u tome što s jedne strane putem njega zaposlenje pronalaze teže zapošljive skupine osoba koje, s druge strane, brinu o našim starijim i nemoćnim sugrađanima – rekao je Sušac koji je također zahvalio Razvojnoj agenciji Vukovar na uspješno prijavljenim i provedenim projektima Grada Vukovara, od kojih je jedan upravo „Pokloni mi osmijeh IV“.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, dok će se usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu pružati 33 mjeseca, a provodi se u sklopu Europskog socijalnog fonda +, Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.

Ovoga puta prvi puta preko projekta mogu biti zaposlene i muške osobe, a Siniša Novaković, jedini zaposlenik na projektu rekao je kako se prijavio jer teže dolazi do posla. Kroz projekt će brinuti o 8 osoba u potrebi kojima će biti na raspolaganju za košnju, unošenje drva, dostavu toplih obroka te ostalih poslova oko kojih će biti potrebno pružiti pomoć korisnicima. Osim pomoći u kući, kroz projekt će im biti podijeljeni i paketi s osnovnim kućanskim i higijenskim potrepštinama.

Podsjetimo kako je Grad Vukovar drugoplasirani u Republici Hrvatskoj po visini sredstava koje je povukao za ovu fazu projekta, a u prethodnim fazama također se nalazio u samom vrhu najuspješnijih gradova.

Ukupna vrijednost ugovorena s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iznosi 1.488.000,00 eura, a bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda + (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“