UDAR NA PODUZETNIKE Boso: Izborima u srijedu gubitak je neminovan!

Bosiljko Stanić FOTO: Damir Begović

Nakon što se razišao barutni dim na hrvatskoj političkoj sceni koju je jučer svojim potezima uzburkao Zoran Milanović – najprije raspisivanjem parlamentarnih izbora za srijedu (!), 17. travnja, a onda i odlukom da će na njima aktivno i sudjelovati kao predvodnik SDP-ove koalicije – ostala su otvorena brojna pitanja. Zakon kaže kako je dan za koji je određena provedba izbora neradni dan. Što će u stanovitoj mjeri zakomplicirati život građanima, a pogotovo poduzetnicima koji će biti primorani zatvoriti svoje tvrtke i tako izgubiti dio profita.

Na Milanovićevu odluku nimalo blagonaklono ne gleda nijedan od četvorice vinkovačkih poduzetnika koje smo na tu temu kontaktirali. I evo što smo zabilježili, prvi je riječ dobio Petar Šimić, vlasnik Grad-exporta:

Petar Šimić

– Ne mogu vjerovati da je predsjednik donio takvu odluku. Zakonom zajamčeni neradni dan na dan izbora mojoj će proizvodnoj tvrtki stvoriti mnoge probleme, osobito stoga što je riječ o srijedi, odnosno sredini tjedna. Inače, 17. travnja se obilježava Svjetski dan cirkusa, Milanović je stvarno napravio cirkus oko ovih izbora.

Iz Hrvatske gospodarske komore naglasili su kako će gospodarstvenici u skladu sa Zakonom poštovati sva radnička prava, ali i da izbori u srijedu utječu na njihove financije. Bosiljko Stanić, vlasnik trgovačkog lanca Boso:

– Dotična srijeda još je jedan neradni dan više u godini više. Jasna je stvar da će gubitak prometa biti neminovan. Nešto će se, doduše, preliti na dan prije ili nakon izbora, ali gubitak će iznositi nekih 60-70 posto. Bilo bi pametnije da su izbori kao i dosad nedjeljom. Ali, nemamo izbora.

Nedvojbeno je da bi za gospodarstvo u cjelini bilo optimalnije kada bi se izbori održali u nedjelju kako ne bi došlo do prekida radnih procesa i s tim povezanih troškova. U tom smjeru razmišlja i Ivica Zulumović, vlasnik tvrtke Zuki, poduzetnik iz građevinskog sektora:

Ivica Zulumović

– Uh, jako problematična odluka za nas poduzetnike. Pogotovo u tom kontekstu što je riječ o danu usred tjedna. Ako je već trebao biti radni dan, onda bi svakako bilo bolje da je u pitanju početak ili kraj tjedna, ponedjeljak ili petak. Pa bismo onda imali četiri dana u kontinuitetu za organizaciju posla. Ovako, radit ćemo dva dana, pa dan nećemo, pa opet dva hoćemo, pa potom ide vikend… Ništa ozbiljno se ne može isplanirati. Da ne govorimo o tome da je taj slobodni dan poslodavac dužan isplatiti radniku.

Izbori u srijedu bit će nesumnjivo ogroman izazov za privatni sektor; s jedne strane kako organizirati poslovanje, s druge strane ne organizirati već praktično imati neradni dan dok će s treće strane to biti trošak, jer ako rade, imaju povećanje dnevnice na taj dan 50 posto.

Što o svemu kaže Ivan Bertić, direktor vinkovačke komunalne tvrtke Nevkoš?

Ivan Bertić

– Početkom godine stavimo pred sebe kalendar i radimo godišnje rasporede, imajući pritom u vidu neradne dane. Na koje, naravno, ne radimo, ali sljedeće radne dane radimo pojačano kako bismo nadoknadili propušteno. Naši djelatnici znaju za taj okvirni plan prema kojem organiziraju svoje planove za godišnje odmore i slično. Primjerice, od Nove godine znamo na koji dan pada Velika Gospa, pa se sukladno tome organiziramo, no ova srijeda nam pripada sferi izvanrednih okolnosti i napravila nam je problem. Da se razumijemo, posao će biti odrađen, uz prelijevanje na sljedeće dane u kojima ipak moramo angažirati dodatne kamione ili će postojeći kadar raditi prekovremeno, što opet treba platiti. Znači, najprije plaćamo neradni dan, a onda i prekovremene sate sljedeći radni dan ili više njih.

Htjeli-ne htjeli poslodavci će se morati organizirati za taj 17. travnja. Uz nadu da gubitke u poslovanju neće naplatiti od svojih radnika.