”BIRTIJA” Ozvučeni nijemi film vinkovačkog velikana Joze Ivakića kreće na turneju

IZVOR: Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva

Novi projekt KIN-O-ZVUK donosi ove godine projekcije igranog, crno-bijelog nijemog filma „Birtija“ iz 1929. godine redatelja Joze Ivakića, uz izvedbu originalno skladane glazbe LHD-a uživo u nekoliko gradova!

Nakon uspješne premijerne projekcije u sklopu DORF Festivala u Vinkovcima prošloga ljeta, prva izvedba ove godine održat će se sljedeći vikend, najprije u Sisku, na otvaranju obnovljenog kulturnog infocentra Holandska kuća 26. travnja, a onda i u Rijeci, u sklopu Impulse Festivala 28. travnja u Art kinu Croatia.

Podsjećamo, LHD ozvučili su hrvatski nijemi film „Birtija“, nastao prošlog stoljeća u produkciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, a kojeg je digitalno restaurirala Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva. Sisački LHD su tako originalnom glazbom premostili vremensku udaljenost od nastanka filma do današnjih dana i upotpunili dramaturgiju priče svojim specifičnim glazbenim autorskim potpisom.

LHD

Film je digitalno restauriran uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra 2020. godine. Restauracija je provedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film, pri čemu su korišteni izvornici na zapaljivoj, nitratnoj filmskoj vrpci.

Birtija“ donosi priču o alkoholizmu i njegovim posljedicama na obitelj, zajednicu i pojedinca ovisnika. Iako je radnja smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća, kad je film i nastao, donosi bezvremenski i još uvijek aktualan prikaz ovisnosti i njezina negativnog i razornog utjecaja.

Sljedeće izvedbe su u Velom Lošinju 19. svibnja u Kinu Veli Lošinj, kao dio kulturne manifestacije Veloselski ritam, te 4. lipnja u Karlovcu i odmah potom 6. lipnja u prostoru Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu. U Slavoniji, pak, ”Birtija” gostuje u Osijeku, 24. kolovoza.