BRANITELJI (SA) SLAVIJE Toga dana u rovovima smo plakali od sreće…

FOTO: Damir Begović

Dan kada je Hrvatska međunarodno priznata prigodno su obilježili i članovi Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Vinkovci Slavija koji su podno spomenika u Lovretićevoj ulici, podignutog u čast hrvatskim braniteljima, upaljenim svijećama i molitvom odali dužnu počast onima koji su u temelje hrvatske neovisnosti ugradili ono najvrijednije, vlastite živote.

– S područja našeg mjesnog odbora poginulo je osam branitelja, a njih još 49 nas je napustilo u vremenu poraća – rekao je Nikola Marković, predsjednik UHBDDR Vinkovci Slavija koji se sa sjetom, ali i ponosom, prisjeća tog 15. siječnja 1992. godine.

FOTO: Damir Begović

– Toga dana plakali smo od sreće u rovovima jer to je prvi dan u Domovinskom ratu u kojem smo se imali nečemu obradovati. Sve prije toga bila je tuga, bio je jad, bile su suze zbog pogibije i stradavanja naših suboraca, ali i sugrađana. Zbog svih njih danas smo ovdje – dodao je Marković koji današnji datum smatra jednim od najvažnijih u hrvatskoj povijesti.

– Nismo bili normalni. Uzeli smo puške i suprotstavili se četvrtoj vojnoj sili u Europi. To normalni ljudi ne mogu učiniti. Da nismo uspjeli, Čile i Argentina bili bi nam preblizu, hvatali bi nas kao zečeve, ponovio bi se Bleiburg – zaključio je Marković.

FOTO: Damir Begović

Jedan od branitelja Slavije bio je i danas uspješni vinkovački gospodarstvenik Petar Šimić, na ovom događaju izaslanik gradonačelnika Ivana Bosančića.

– Toga dana, 15. siječnja 1992. godine, bio sam na Slaviji, u Hercegovačkoj ulici. Bio je to za sve hrvatske branitelje jedan od najradosnijih dana u Domovinskom ratu. Koristima prigodu posebno skrenuti pozornost na to da je među zemljama koje su nas među prvima priznale bila i Ukrajina kojoj danas želim da što prije pobjednički okonča nametnuti agresorski rat – prisnažio je Šimić umjesto zaključka.