Čak 131.000 eura za kulturu iz županijskog proračuna!

IZVOR: VSŽ

Velika županijska vijećnica u Vinkovcima danas je bila gotovo u potpunosti popunjena, a razlog je dodjela ugovora u sklopu Javnog poziva za predlaganje programa i projekata javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2024. godinu ukupno vrijednog 131.000 eura. Javni je poziv trajao od 20. rujna do 20. prosinca prošle godine, a od ukupno 242 prijavljenih, njih 212 ostvarilo je pravo na potporu.

– S ponosom često znamo istaknuti da kultura u našoj županiji nije samo aktivna, već i hiperaktivna. Naime, imali smo 242 prijave na ovaj javni poziv, od kojih je 212 prijava odobreno za sufinanciranje. Prihvatljivi prijavitelji bile su ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, umjetnici te ostale udruge, pravne i fizičke osobe koje se kulturnom djelatnošću bave na području naše županije ili su im programi usko vezani uz područje Vukovarsko-srijemske županije. Sredstva za kulturu se sve više povećavaju, kulturni proračun je ove godine povećan za 91 tisuću eura, što je značajno povećanje od 33%. Vjerujemo da je to i na nacionalnoj razini značajno te da je riječ o jednom od većih povećanja na razini države – rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović istaknuvši kako je lijepo vidjeti svima poznata lica s već ustaljenim programima od kojih neki traju i više desetljeća, ali da ju posebno vesele novi programi i činjenica da se kultura u našoj županiji uvijek iznova rađa i obavlja.

Ukupna sredstva od 131.000 eura podijeljena su u pet kategorija. Za manifestacije u kulturi izdvojeno je 42.000 eura, za sufinanciranje institucija i aktivnosti u kulturi 52.500 eura, za nakladničku djelatnost 20.000 eura, za kulturne programe nacionalnih manjina 8.600 eura dok je za manifestacije u oblasti tehničke kulture osigurano 8.000 eura. Maksimalan iznos potpore koji je bilo moguće ostvariti po pozivu je 5.000 eura, a minimalan 130 eura.

– Ovo je samo još jedan dokaz da Županija vodi računa i o tom dijelu našega života, odnosno da se brine o nama „običnim“ ljudima koji se bavimo kulturom i umjetnošću i iznimno mi je drago što sam dio toga – kazao je ovom prilikom hrvatski branitelj i umjetnik Dubravko Duić Dunja još se jednom zahvalivši na dodijeljenoj potpori, a koliko im znači potpora Županije pri organizaciji događaja istaknuo je i Goran Popović iz Udruge Dolina mamuta:

– Ova je potpora za nas svakako od velikog značaja. Svake godine dobivamo sredstva od Županije što doprinosi našem radu i daje nam sigurnost i priliku da neke aktivnosti možemo planirati. Svakako možemo još i više raditi na prepoznatljivosti naše manifestacije, ali svake godine ona sve više i više raste i nadamo se da ćemo za nekoliko godina biti prava turistička destinacija – napomenuo je Popović.

Velik broj prijava i zanimljivih programa svakako je pokazatelj da na području naše županije ima velik broj pojedinaca i udruga koji svakodnevno rade na razvitku, unapređenju i promociji kulture, a uz to neizostavno i turizma, našeg kraja.

– Ovaj javni poziv obuhvaća cijelu kulturnu scenu u našoj županiji, nastojali smo pomoći svima u najvećoj mogućoj mjeri, a prepuna velika vijećnica itekako je pokazatelj kako se kultura na našem području stalno širi i napreduje. Najviše toga ovisi o prijavitelju. Jednostavno ne možete odbiti prijavitelje koji imaju odlične programe i koji su si dali toliko truda osmisliti nove, ali i poboljšati već poznate projekte – zaključio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.