DOŽIVJETI STOTU U Hrvatskoj 244 stogodišnjaka, ali samo 37 muškaraca!

Ilustracija/Facebook Josip Manolić jedan je od oko 250 stogodišnjaka u Hrvatskoj

Ishrana, život bez stresa te zdravo i aktivno starenje. To su čimbenici, pokazuju najnovija istraživanja, koji najviše utječu na sve dulji životni vijek. Statistika otkriva kako najviše stogodišnjaka živi u SAD, Kini i Japanu, no u desetljećima koja (na)dolaze na prvom mjestu, ukazuju na to neke studije, bit će Španjolska. I to zbog mediteranske ishrane, stabilan obiteljski život i besplatan sustav zdravstvene zaštite. Ni svakodnevna siesta, navodno, ne odmaže…

Ilustracija/Pixabay

Aktualni podaci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju da u Hrvatskoj žive 244 osobe koje imaju 100 i više godina. Zanimljivo, među hrvatskim stogodišnjacima samo je 37 muškaraca!

Najviše stogodišnjaka živi u Gradu Zagrebu, njih 59-ero, a najmanje u Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, po dva, dok su u Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji samo tri osobe starije od stoljeća.

Inače, prema publikaciji „Žene i muškarci u Hrvatskoj” prosječna je starost umrlih žena u posljednjem referentnom godišnjem razdoblju 80,7 godina, a muškaraca 73,8 godina.

Što je, pak, u skladu s analitikom Eurostata prema kojoj je očekivani životni vijek muške djece lani rođene u Hrvatskoj bio 74,7 godina, a djevojčica gotovo 81 godinu. U prosjeku životni vijek u Hrvatskoj tri je godine niži nego u EU. Žene najkraće žene u Bugarskoj (77 godina), a najdulje – 85 godina – u Španjolskoj, Francuskoj, Finskoj…

Ilustracija/Pixabay

Također, Hrvatska zaostaje po kvaliteti života u starosti. Stoga, Hrvati u dobi od 65 godina mogu očekivati da će poživjeti još 17 godina, ali samo pet godina će biti zdravi, a više od 12 godina borit će se s nekom od teških kroničnih bolesti, dijelom i zbog loših prehrambenih navika, pušenja, alkohola i nekretanja. Građani Europske unije, pak, u prosjeku nakon 65. u dobrom zdravlju žive do 75. godine.