Gaća (SDP): Mirnu reintegraciju dužni smo slaviti u ime mira

Ususret obilježavanja Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, prisjećamo se činjenice da je Republika Hrvatska 15. siječnja 1998. godine vratila hrvatski teritorij bez ijednog izgubljenog ljudskog života.

Biljana Gaća, članica Predsjedništva SDP-a Hrvatske i predsjednica SDP-a Vukovar, napominje kako je ovaj dan važno slaviti u čast mira i povijesnog procesa koji je spriječio nove ljudske žrtve, omogućio povratak prognanicima u svoje domove, kao početak sveobuhvatne obnove zajednice.

– U to vrijeme uspjeh ovog procesa ovisio je najprije o ljudima i njihovoj želji da se sve okonča u miru. I na tome im hvala. Smatram da smo mirnu reintegraciju dužni u ime mira slaviti jednako kao i druge državne praznike, čime bismo zaista pokazali da nam je stalo do mira i shvatili da taj proces, nažalost, još nije gotov. Na njemu trebamo raditi. Mirna reintegracija naglo je prekinuta, a nesustavno bavljenje ljudima i njihovim traumama dovelo je do toga da negativne posljedice osjećamo i danas – rekla je Gaća pa nastavno prisnažila:

– Politika podjela, brojanje krvnih zrnaca, “razdvajanje” djece vrtićke i školske dobi, stvaranje nacionalističkog diskursa u posljednjih desetak godina, dovelo je do toga da nasilje postaje produkt, odnosno posljedica takvih politika. Godinama gledamo grafite koji predstavljaju govor mržnje i s jedne i s druge strane, slušamo o verbalnom nasilju, svjedočimo izljevima mržnje i na kraju, nažalost, sve učestalijim slučajevima s teškim tjelesnim ozljedama. Roditelji u Vukovaru danas se s pravom pitaju čije je dijete sljedeće, tko će idući imati frakturu lubanje i polomljena rebra? Tome se što prije mora stati na kraj, a za to najveću odgovornost imaju državne i gradske vlasti, kao i obrazovni sustav te u konačnici kućni odgoj.

Sugovornica u završnim rečenicama:

– Dok svatko od nas za sebe procjenjuje što Vukovaru treba ili ne treba, za što je u Vukovaru vrijeme ili nije, smatram da se možemo složiti barem oko toga da je Vukovaru trenutno najpotrebnija sigurnost te gospodarski razvoj, mogućnost zaposlenja kao vrlo važan čimbenik revitalizacije vukovarske zajednice. Ako nam je to zajednički cilj, itekako ćemo morati paziti što govorimo, kako se ponašamo i koju poruku šaljemo javnosti te na kraju – koju poruku šaljemo sami o sebi. Znam da vukovarska zajednica može pokazati pravu sliku o sebi, a to nije slika nasilja, mržnje i podjela. Dragi Vukovarci i Vukovarke, čestitam nam svima Dan mirne reintegracije – zaključila je Gaća.