Goran Kajkić: Za štetu od gotovo 25 milijuna kuna znamo, a pitanje je koliko su još zamračili!

FOTO: Damir Begović

Nije dugo trebalo čekati na prve reakcije na vijest o tome da će proračun Grada Vinkovaca opteretiti nagodba „teška” preko dva milijuna eura koja će biti isplaćena austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher zbog njihova gubitka dobiti u nikad izgrađenom regionalnom odlagalištu kod Osijeka. Vinkovci su, naime, uz još četiri slavonska grada (Osijek, Vukovar, Županja i Beli Manastir) bili osnivači Javne ustanove za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) koju spomenute tvrtke terete odštetnim zahtjevom, a za riječ se javio nezavisni gradski vijećnik Goran Kajkić:

– Još jednom se pokazalo da sam u pravu kada stalno naglašavam da su Bosančić i prva dama Karlić najgore što se moglo dogoditi našim Vinkovcima. Ovo je samo jedna u nizu kazni koju plaćaju svi građani Vinkovaca, a koju su njih dvojica izazvali krivim odlukama. Konstantno rade na štetu građana i gradskog proračuna. Građani Vinkovaca će sad platiti dva milijuna eura kazne, a nekoliko povoljnijih pokušaja nagodbe su odbili – kaže Kajkić te nastavno podvlači:

– Nedavno smo zbog njihovih krivih odluka i odbijanja nagodbe s privatnim subjektom u konačnici platili punu kaznu od gotovo osam milijuna kuna odštete te još i izgubili zatvorene bazene Barutana. Prije dvije godine zbog grešaka gradonačelnika na odlasku Ivana Bosančića platili smo 800.000 kuna kazne oko projekta Poduzetničkog inkubatora.

Dakle, napominje sugovornik:

– Ukupni iznos koji su Bosančić i Karlić svojim krivim odlukama bacili u vjetar iznosi gotovo 25 milijuna kuna, a koliko je još takvih loših odluka i pogrešaka zataškano, možemo samo nagađati. S tim novcima smo mogli privući nove investitore i otvoriti gotovo tisuću dobro plaćenih radnih mjesta, mogli smo imati nekoliko novih vrtića, a sad imamo gradske vrtiće od kojih je zadnji izgrađen 80-ih godina prošlog stoljeća. Mogli smo imati kino, stabilnog prvoligaša, ispunjenu gospodarsku zonu s proizvodnim pogonima, bolje poticaje za mlade poduzetnike te više novca za djecu i besplatne udžbenike, a ovako imamo već navedeni dvojac koji je građanima i gradu stavio financijsku omču oko vrata.

Ima Kajkić i neka očekivanja…

– Sad očekujem da nas Bosančić i Karlić opterete novim kreditom i novim nametima. Prošle godine Bosančić je dao suglasnost za povećanje cijena odvoza otpada tako da sad plaćamo najskuplji odvoz u regiji. Kad mu je ponestalo novaca, dao je suglasnost za povećanje parkinga od gotovo 50%, zadužio je grad s kreditima pa s viskom nametima opteretio nas, građane Vinkovaca. Grad su prezadužili, spržili su nekoliko budućih proračuna i sad misle pobjeći u Sabor ili Županiju. Ne prihvaćaju odgovornost i ne pokazuju da su im Vinkovci ispred njihovih osobnih interesa te sam zbog toga siguran da će iduće godine građani s vlasti maknuti ovaj dvojac koji nam je ogroman uteg. Moramo osloboditi Vinkovce od njihove tiranije i financijskih opterećenja kojim nas guše. Prokazujem ih i prozivam zbog kriminala i nesposobnosti te i dalje tražim još veću podršku građana. Siguran sam da u suradnji s našim sugrađanima mogu izvući Vinkovce iz ove kaljuže u koju su nas uvaljali Bosančić i Karlić – zaključio je Goran Kajkić.