Ima li Bruno Buhač snage za korjenite promjene koje se nameću kao nužnost?

Predsjednik Damir Mustapić i šef škole Bruno Buhač IZVOR: HNK Cibalia

Iz Genscherove 10b prošloga je tjedna trijumfalno objavljeno kako je Bruno Buhač novi voditelj Cibalijine škole nogometa. Angažman umirovljenog nogometnog stručnjaka nedvojbeno je dobar potez, no treba imati na umu da je problema u tom zapuštenom nogometnom rasadniku napretek te da Buhač ipak nije s Kriptona nego iz – Zagrebačkog bloka.

Pitanje je prije svega koliko može izvući iz postojećeg trenerskog kadra upitne kvalitete. Na koji do kraja aktualne sezone ne može utjecati. Stvari su posložene. Reakcija kluba debelo je zakašnjela, jedno od ključnih kadrovskih pitanja moralo se s dnevnog reda skinuti mnogo prije 1. ožujka kada je Buhač stupio na dužnost.

Buhač će ovoga ponedjeljka održati sastanak s trenerima iz klupske škole nogometa. Koja zadnjih godina bilježi loše rezultate. Kako sportske, tako i u produkciji igrača za seniorsku momčad.

Perjanica škole nogometa je juniorska momčad, jedina klupska kategorija koja igra Prvu HNL. I koja je danas glatko izgubila derbi začelja od Šibenika (0:3), čime je zacementirala začelje Prve HNL koja broji 16 članova. Dakle, Cibalia ni u toj glomaznoj ligi, čini se, nije konkurentna. Pitanje; tko je unazad nekoliko godina selektirao tu momčad? Odgovor; rezultat je to sustavnog nerada. Za koji nitko nije odgovarao.

Prošle sezone stariji pioniri i kadeti također su igrali Prvu HNL. A bolje da nisu. Bili su uvjerljivo najlošiji, ispali su „još za Božić”. Ove sezone stariji pioniri i kadeti su legitimni kandidati za kvalifikacije i povratak u elitu, što je Buhač neposredno po inauguraciji označio kao jedan od prioriteta. No, oni koji bolje poznaju vrijednost dotičnih generacija i relacije u HR-nogometu mlađih kategorija sumnjaju da bi Cibalijini stariji pioniri i kadeti bili konkurentni u Prvoj HNL. I pitaju; kako će se talentirana djeca razvijati u prilično neravnopravnim utakmicama u kojima se uglavnom grčevito brane i izbijaju lopte daleko od vlastitog kaznenog prostora. Treba li to doista biti prioritet?

Prioritet mora biti angažman kineziologa i kondicijskih trenera, kao i trenera vratara u mlađim kategorijama. To je abeceda. Cibalia ih nema i već stoga se ne može svrstati među ozbiljne klubove. Prisutan je i problem selektiranja djece, Cibalia mora biti u vrhu županijske piramide, što trenutno nije slučaj. Nužno je i mijenjati odnos(e) s roditeljima, treba čvršća ruka i uređena relacija, a napose poboljšati odnose i suradnju sa županijskim klubovima.

Cibalia jest u raljama neimaštine, ali mnoge od navedenih stvari ne iziskuju veliki novac. Nego organizaciju i red. I ljude sa svježim idejama, a ne one koji talente bruse „na pola radnog vremena”. Buhač je dovoljno iskusan i sve ove probleme vrlo brzo će skenirati, ako već nije. Samo, pitanje je koliko je spreman zagrebati u materiju, osobito u problematiku struke.