JARMINA Projekti ”teški” preko milijun eura!

Goran Ileković, načelnik Općine Jarmina FOTO: Damir Begović

Jarmina je zadnjih tjedana i mjeseci veliko gradilište. Rukavi su zasukani do iznad laktova, projekata koji su u provedbi je nekoliko…

– Neke smo nedavno i zgotovili, poput uređenja mjesnog groblja na kojem smo popločili plato ispred mrtvačnice i kapele. Riječ je o 600 četvornih metara opločnjaka. K tome, postavljena je i nova sjeverna strana ograde. Sveukupni iznos projekta kreće se oko 50 tisuća eura – informirao je Goran Ileković, općinski načelnik Jarmine.

Završena je, napominje sugovornik, i rekontrukcija tzv. Stare škole.

– Objekt je prenamijenjen u Dom hrvatskih branitelja kao vječni spomen na stvaranje i opstojnost hrvatske države te sudionika tog procesa s područja naše općine – dodao je Ileković.

U neposrednoj blizini Doma hrvatskih branitelja obnovljeno je i malonogometno igralište presvučeno antistresnom gumenom podlogom koja uistinu izgleda reprezentativno.

– Povodom Dana Općine Jarmina i Dana hrvatskih branitelja Općine Jarmina među mnogim uzvanicima posjetio nas je i legendarni general Mladen Markač koji je sipao komplimente na račun izgleda Doma hrvatskih branitelja, po njemu jednog od najljepših objekata ovakve svrhe i namjene u cijeloj Hrvatskoj. Držim kako stvarno imamo na što biti ponosni.

Do Doma hrvatskih branitelja vodi rekonstruirana cesta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera koja se obnavlja u nekoliko faza. Završna je u tijeku, rok izvedbe je do 1. studenog no posve je izvjesno kako će sve biti gotovo i mnogo ranije.

– Osim frekventne ceste koja ”veže” ambulantu, školu, vrtić, proizvodni pogon Vinke, Dom hrvatskih branitelja i groblje, napravljen će biti i pločnik za sigurnije kretanje pješaka.

Kad smo već kod pješaka…

– Evo, baš prije nekoliko dana započet je projekt izgradnje šetnice koja od križanja Grobljanske i Ulice Matije Gupca vodi prema Lovačkoj kući. Trasa je dugačka 1.050 metara, široka 3,8 metara, a uz nju će biti zasađeno 154 stabla srebrnolisnog javora. Osim šetača ovim će projektom zadovoljni biti i biciklisti, jer je priča projektirana na način da spomenuta dionica bude ujedno i biciklistička staza.

Uz napomenu da je Općina Jarmina uz Općinu Lombarda na Korčuli jedna od dvije u Hrvatskoj koja je dobila najveći mogući iznos sufinanciranja ovakvog projekta u RH. Naime, Fond za zaštitu okoliša sufinancirao ga je s čak 80 posto. Odnosno gotovo 400.000 eura – podvukao je Ileković uz zaključnu napomenu da su svi navedeni projekti u kumulativu ”teški” oko 1,1 milijun eura!