Liječnik u zabočkoj bolnici u prosincu zaradio 9.112,05 eura! Ali…

Ilustracija/Pixabay

Iz Hrvatske liječničke komore oglasili su se priopćenjem u kojem, između ostalog, stoji kako u hrvatskom javnom zdravstvenom sustavu ovoga trenutka nedostaje oko 2.000 liječnika. Također, ukazuje se i na višegodišnje kršenje ustavnih prava liječnika od kojih te na „ukidanje prakse robovlasničkih ugovora”.

Problem manjka liječnika, navodi se i to, nemoguće je rješavati oduzimanjem njihovih ustavnih prava, već se to pitanje, među ostalim, može riješiti poticanjem i davanjem subvencija liječnicima. Neke hrvatske županije donijele su različite mjere za zadržavanje i privlačenje liječnika što Komora smatra pravim smjerom za rješavanje ovog problema. Te mjere najčešće uključuju sufinanciranje troškova stanovanja, jednokratnu naknadu za kupnju prve nekretnine, financijske bonuse dobrodošlice i vjernosti te naknadu za pojačan rad u turističkoj sezoni. Podrobnije o ovome možete pročitati OVDJE.
Istovremeno, 24 sata donose vijest iz Zaboka; dr. Stanko Belina, radiolog u tamošnjoj bolnici, u prosincu prošle godine zaradio je 9.112,05 eura. Uz napomenu da mu je osnovna plaća bez pripadajućih dodataka 2.388,11 eura, no zbog manjka stručnog kadra uz redovni mjesečni radni angažman (168 sati) morao je odraditi još čak i 192 prekovremena sata! Ukupno, dakle 360 sati. Mnogo? Čak i previše? Uzmite u obzir sve okolnosti pa prosudite sami.