OČUVANJE TRADICIJE Županija „zakitila” mlade tamburaše i folkloraše s 35.000 eura

IZVOR: Vinkovačke jeseni

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručeno je 38 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje organiziranja dječje škole folklora i tambura s ciljem očuvanja tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije. Pročelnica pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović:

– Prošle godine je po prvi puta proveden javni poziv, odnosno pilot projekt koji je pokazao stvarnu potrebu za ovakvom vrstom sufinanciranja. Koliko nam je poznato, nijedna županija nema nešto slično. Prepoznali smo potrebu i to je zapravo jedna društvena i povijesna činjenica da onaj tko jednom zavoli folklor i tamburu, posebice u djetinjstvu, toj ljubavi vraća se uvijek. To je zaista jedan zalog za budućnost i pomoć nositeljima i baštinicima tradicijske kulture naše županije. Zaista sustavno, organizirano i nesmetano provode edukaciju s najmlađim uzrastima u segmentu glazbenog i folklornog izričaja.

Pročelnica Tamara Kalistović i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić IZVOR: VSŽ

U županijskom proračunu za očuvanje naše tradicije kroz škole folklore i tambure osigurano je 35 tisuća eura, a pravo na financijsku potporu ostvarilo je 38 korisnika, od kojih su neki prijavili samo jedan, a drugi oba programa, odnosno sufinancirat će se ukupno 23 programa za školu folklore i 21 program za školu tambure.

– Za organiziranje škola folklora i tambure danas smo podijelili ukupno 35 tisuća eura, a sve s ciljem edukacije predškolske i školske djece koja će nastaviti čuvati našu bogatu tradiciju i kulturnu baštinu kojom se ponosimo. Vrlo samo zadovoljni velikim odazivom na javni poziv, pogotovo manjih KUD-ova i sredina koji su pokazali izuzetan interes, a ova će im potpora biti od velike pomoći – naglasio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

IZVOR: VSŽ

Prijavitelj koji je prijavio oba programa imao je pravo na maksimalno 2.400 eura potpore, dok je onaj za jedan program mogao dobiti najviše 1.200 eura. Odluka o visini potpore donosila se prema određenim kriterijima kao što su broj polaznika, stručne reference, broj sati po pojedinoj školi, odnosno program i slično.

Jedan od brojnih KUD-ova koji se mogu pohvaliti godinama postojanja je „Šokadija“ Stari MikanovcI čija je predsjednica Anica Lekić danas po preuzimanju ugovora za potporu školi tambure naglasila:

– Kontinuiranim radom djelujemo od 1967. godine, a trenutno imamo stotinjak članova. Većina članova je dječjeg uzrasta jer se možemo pohvaliti jako dobrom dječjom folklornom sekcijom, naravno uz reprezentativni ansambl. Sredstva koja smo danas dobili utrošit ćemo na školu tambure jer ne možemo raditi ako nemamo potporu tamburaša, a danas je to sve teže i teže. Imamo 12 polaznika škole tambure, a vodi ju naš član, vrsni tamburaš, koji je završio glazbenu školu i predaje tamburu. Probe se održavaju i djeca su već pomalo spremna odsvirati laganije pjesme na nekim nastupima. Prošle godine smo se također prijavili na županijski javni poziv i moram reći kako iskorištavamo sve što nam županija omogućuje. Aplicirali smo se i za druge projekte te sam uvjerena kako će nam to uvelike pomoći u daljnjem radu našeg KUD-a.