Ponovno otvaranje prijava za Male zajmove za ruralni razvoj

Ilustracija

U sklopu Programa razvoja ruralnog razvoja 2014.-2020. godine (PRR), osim bespovratnih sredstava, od 2018. godine krajnjim korisnicima dostupni su i financijski instrumenti: Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj i Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj, a od 2020. i Mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj koji se provodi zajedno s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Korištenjem financijskih instrumenata želi se potaknuti rast i razvoj te održati likvidnost u poslovanju poljoprivrednika, prerađivača i drvoprerađivača. Također, može se ulagati u obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja i druga ulaganja koja nisu moguća u okviru bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

Prosječna kamata od početka provedbe na izdane Mikro zajmove za ruralni razvoj iznosi 0,23 %, a za Male zajmove za ruralni razvoj prosječna kamata iznosi 0,28 %, dok kamate na investicijske zajmove od 2020. godine iznose 0,25 % i 0,1 % ovisno o razvijenosti jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave.

Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo do sada identificirane potrebe poljoprivrednika u provedbi te je, svjesno dobrobiti koje proizlaze iz provedbe financijskih instrumenata, odlučilo ponovno otvoriti prijave za Male zajmove za ruralni razvoj prikupljenih sredstava povrata za što je u tijeku administrativna priprema.

Dodatne informacije bit će dostupne na stranicama Ministarstva poljoprivrede i HAMAG-BICRO-a početkom ožujka 2024. godine.