POVEĆAN CENZUS Spremne uskrsnice za gotovo 4.000 vinkovačkih umirovljenika

Sjednica Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca IZVOR: Grad Vinkovci

Kako je u više navrata i najavljeno, s rastom prihoda u vinkovačkoj gradskoj upravi kontinuirano se podižu i izdvajanja za mjere kojima se pomaže umirovljenicima što znači da će preko 3.800 vinkovačkih umirovljenika i korisnika osobne invalidnine dobiti uskrsnice, za što je osigurano 190.000 eura.

Na današnjoj sjednici Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca podignuti su cenzusi ili iznosa uskrsnica i božićnica za umirovljenike. Danas je prihvaćen prijedlog povećanja cenzusa u odnosu na prošlu godinu. Konkretno, umirovljenici s mirovinama do 340 eura dobit će 60 eura uskrsnice, a oni s mirovinama od 340 do 450 eura dobit će 40 eura.

– Kontinuirano kroz proračun, kako nam rastu prihodi, dižemo visinu sredstva namijenjenih za ovu svrhu te ćemo vrlo brzo prijeći iznos od 200 tisuća eura namijenjen za isplatu uskrsnica odnosno božićnica. Najvažnije je da svaki put kada dižemo cenzus, kao što je to slučaj danas, raste broj umirovljenika koji će dobiti uskrsnicu ili božićnicu jer želja nam je doći do što više umirovljenika, a ne stalno povećavati iznos za jedne. Već sada imamo povećane i cenzuse i brojke, stoga možemo reći da projekt kojega provodimo kroz naš Odbor za treću životnu dob raste iz godine u godinu – poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Predsjednik Odbora Marinko Lukenda naglasio je kako je 2023. godine cenzus za uskrsnice za najniže mirovine bio do 270 eura, sad je do 350. Blizu su, dodao je, 4.000 umirovljenika koji imaju pravo na uskrsnicu što je otprilike polovina svih umirovljenika u Vinkovcima, a povećao se i broj korisnika osobne invalidnine koji će dobiti uskrsnice, s 300 prošle godine na 400 ove godine.

Svake godine radimo korak naprijed, nekada je malo više od 1.000 umirovljenika dobivalo uskrsnice i božićnice, sada je taj broj četverostruko veći, a znatno su povećani i sami iznosi. S isplatama krećemo već u ponedjeljak 11. ožujka kada će na gradskim blagajnama svoje uskrsnice moći podići umirovljenici i korisnici osobne invalidnine s prezimenima od A do L, a nastavljamo u utorak 12. ožujka s prezimenima od LJ do Ž – najavio je Lukenda.