VINKOVCI Pročelnik Mecanović: Iz godine u godinu podižemo standarde!

Davor Mecanović IZVOR: Grad Vinkovci

Građevinarstvo je jedna od najvažnijih grana svakog gospodarstva pa tako i hrvatskoga. Prema podacima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prošle godine je u našoj zemlji izdano 11.600 građevinskih dozvola, ukupan obujam radova bio je vrijedan oko šest milijardi eura te se može reći kako je gotovo 10 posto nacionalnog BDP-a u rukama građevinara, dok je u hrvatskom građevinarstvu zaposleno oko 140 tisuća radnika.

Velik dio infrastrukturnih javnih radova oslanja se na europske fondove pa stoga nije nevažna ni činjenica kako je pred Hrvatskom u idućih sedam godina oko 25 milijarda eura iz EU fondova, a veliki dio tog novca slit će se upravo u građevinski sektor.

Imajući na umu koliko je građevinarstvo značajno i za cjelokupno vinkovačko gospodarstvo, koje iz godine u godinu nezaustavljivo raste, u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca konstantno ulažu dodatne napore kako bi kvalitetno obradili, pripremili i odobrili što više akata koji se odnose na gradnju. Građani tako jednostavnije i brže dolaze do svih potrebnih dozvola, a zahvaljujući tehnologiji i transparentnosti, kroz cijeli period obrade u svakom trenutku mogu vidjeti u kojoj je fazi rješavanje njihovih predmeta.

IZVOR: Grad Vinkovci

Osim za građane, učinkovitost i jednostavnost u postupcima vrlo je važna i za investitore, naročito one kojima posao ovisi o brzini obrade zahtjeva i izdavanja dozvola. Sjajne rezultate iz 2022. godine, napominje resorni pročelnik Davor Mecanović, nadmašili su u 2023. pa su tako u dotičnom gradskom upravnom odjelu obradili, pripremili i izdali čak 149 akata kojima se odobrava gradnja (građevinske dozvole i potvrde glavnog projekta) odnosno sedam više nego godinu ranije. Izdano je i 320 lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola, 15 više u odnosu na 2022.

– Cilj nam je stalno usavršavanje i modernizacija poslovanja kako bi u budućnosti dodatno podignuli kvalitetu naše usluge. Veseli, stoga, činjenica da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ovaj tjedan objavilo Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava ePlanovi kojim će se potaknut izrada prostornih planova nove generacije. Tako će se olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova, omogućiti uspostava platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga kao i potaknuti smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način – napominje Mecanović naglašavajući i to da je pred Vinkovcima izvrsna prilika da u nadolazećem razdoblju provedu transformaciju prostornih planova.

– Odnosno, da odradimo proces prelaska važećih prostornih planova iz analognog u digitalni oblik te tako direktno doprinesemo povećanju isplativosti investiranja u građenje i povećanju broja investicija, ali i smanjenju administrativnog opterećenja ulagača u nekretninski sektor. Siguran sam kako je ovo jedan od načina kako doprinijeti gospodarskom razvoju grada – zaključio je Mecanović.