VUKOVAR Prijam izaslanstva slovačke općine Devinska Nova Ves i UHDDR GO Zaprešić

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima primio je u svom uredu izaslanstvo slovačke općine Devinska Nova Ves i članove Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Gradskog ogranka Zaprešić koji su ovih dana u posjetu Vukovaru. Prijateljstvo Vukovara i Devinske Nove Vesi započelo je 2019. godine kada je na inicijativu načelnika općine Dariusa Krajčira u Bratislavi svečano otkrivena ploča s natpisom Vukovarská ulica te je tim činom Vukovar dobio svoju prvu ulicu izvan granica Hrvatske.

Osim toga, u nekoliko navrata predstavnici Grada Vukovara sudjelovali su na događanjima u općini Devinska Nova Ves, a na poziv načelnika Krajčira sudjelovali su prošle godine i na 34. Festivalu hrvatske kulture. Na tom festivalu UHDDR Zaprešić sudjelovala je s Festivalom Domoljubnog Filma Gordan Lederer u sklopu kojega je održana javna tribina „Bitka za Vukovar“ u gradu Trnavi u Slovačkoj. Gradonačelnik Penava poželio im je dobrodošlicu u naš grad te je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

Vukovarska ulica u Bratislavi

– Zadovoljstvo mi je što su naši prijatelji danas ovdje. S gospodinom Krajčirom upoznao sam se kada smo otvarali Vukovarsku ulicu u Bratislavi na njegovu inicijativu i od tada traje naša suradnja. Drago mi je da su došli s našim braniteljima iz Zaprešića jer je to, branitelji i dijaspora, veza koja nas spaja i koja čini ono što Hrvatska zapravo jest. Slovaci i Hrvati dva su bliska naroda s puno sličnosti i drago mi je da uspostavljamo kontakt – rekao je Penava uz napomenu da su na danas dogovoreni novi susrete kako bi se prijateljstvo širilo na korist oba naroda i obje države, ali i kako bi zajedničkim snagama razvijali nove projekte i ideje.

– Vukovar je Slovacima posebno drag. Povezuje nas Dunav, a u Bratislavi imamo od 2019. godine i Vukovarsku ulicu. To je znak prijateljstva i zajedništva naših dvaju naroda. Nama, predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Slovačkoj, uvijek je drago doći u Hrvatsku i biti živa poruka prijateljstva i toga da su Hrvati izvan Hrvatske svakim danom u mislima s Hrvatskom i s gradom Vukovarom. Nama je vaš grad uzor i na primjeru Vukovara naučili smo kako se iz tla može graditi budućnost i zajedništvo te kako se može graditi nešto novo i bolje – rekao je Krajčir.

Vukovar je sve ljepši i ljepši

Zahvalu na gostoprimstvu ispred Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata gradskog ogranka Zaprešić izrazio je dopredsjednik Marijan Capek te je naglasio koliko je važna veza između dva naroda:

– Vukovar je svake godine sve ljepši i ljepši. Kao dragovoljac Domovinskog rata i branitelj Vukovara stalni sam gost, a danas mi je posebno drago biti ovdje s prijateljima iz Slovačke. Veselim se uzvratnim druženjima u Zagorju, ali i u Slovačkoj – rekao je između ostalog Capek.

Tijekom posjeta izaslanstvo Devinske Nove Vesi i članovi UHDDR Zaprešić obići će vukovarska memorijalna mjesta i znamenitosti u našem gradu.