VUKOVAR U tijeku podjela kanti za plastiku i metal

Nakon što su nedavno postavljeni polupodzemni spremnici za biootpad, Grad Vukovar je zajedno s gradskom tvrtkom Komunalac d.o.o. započeo i podjelu kanti za odvojeno prikupljanje otpadne plastike i metala za što je osigurano 5.000 kanti zapremnine 120 litara koje će zamijeniti postojeće vrećice za PET/MET ambalažu koje su se do sada koristile u obiteljskim kućama.

Podjela je danas obavljena u gradskoj četvrti Sajmište, a u Ulici Ive Andrića u njoj je sudjelovao je i gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima i predstavnicima partnerske tvrtke.

– Grad Vukovar nastavlja s projektom odvojenog prikupljanja otpada te podjelom kanti omogućava građanima da to čine lakše i učinkovitije. Godinama pratimo trendove i natječaje te uspješno povlačimo sredstva kako bi građanima osigurali da besplatno dobiju kante i odvajaju otpad. Važno nam je osigurati kante što povoljnije, odnosno besplatno. Odvajanje otpada na nacionalnoj razini nije adekvatno riješeno, od obrade, spaljivanja do ustroja za koji ne znamo je li regionalni, županijski ili neki drugi. Nedostaje nacionalna strategija koju bi se pratilo, a do tada naše je da pratimo natječaje i svojim građanima osiguravamo povoljne uvjete – rekao je Penava te dodao kako se mora razmišljati o ekološkoj svijesti, očuvanju planeta i zbrinjavanju otpada sa što manje utjecaja na prirodu oko nas.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig objasnio je kako se radi o nastavku postupka pospješivanja razvrstavanja otpada na području grada Vukovara:

– Grad Vukovar posljednjih godina osigurao je 13.000 tisuća posuda za razvrstavanje otpada od papira do biootpada, a podijelili smo i 500 kompostera. Nadalje, osigurali smo i 145 polupodzemnih kontejnera za višestambene objekte u gradu Vukovaru i u tome prednjačimo u Republici Hrvatskoj – rekao je pročelnik Čulig napomenuvši kako je važno djecu ekološki osvještavati od malena, pa je iz toga razloga Grad Vukovar svim osnovnim i srednjim školama podijelio posude za razvrstavanje otpada, a vrtići su dobili posude za razvrstavanje u obliku igrački kako bi im sam proces zbrinjavanja otpada bio zanimljiviji.

Ukupna vrijednost nabave iznosi 112.500 eura s PDV-om, za što je osigurano sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini od 80%. Cilj projekta je povećanje odvojenog prikupljanja reciklabilnog komunalnog otpada i smanjenje odlaganja miješanog komunalnog otpada sukladno obvezama propisanim Zakonom o gospodarenju otpadom i ciljevima iz Plana gospodarenja otpadom RH.