1. III. 1992. U podmetnutoj eksploziji daleko od neprijateljskih linija poginula trojica HOS-ovaca

IZVOR: Povijesna građa

Na današnji datum prije točno 32 godine pod nikad razjašnjenim okolnostima odjeknula je eksplozija u Omladinskom domu u Vinkovcima, sjedištu vinkovačkog HOS-a. Tom prilikom poginula su trojica HOS-ovaca, a još 11 ih je ranjeno.

U spomenutoj tragediji život su izgubili Darko Rušanac, Vlado Knežević i Ivica Bošnjak, a Omladinski dom – koji je prije Domovinskog rata bio popularno okupljalište mladih – do temelja je uništen.

Činjenica da se spomenuto mjesto tragedije nalazilo u središtu grada, odnosno daleko od neprijateljskih linija, budi sumnju u to da su hrvatski bojovnici stradali od „prijateljske prijateljske” vatre, odnosno da je eksplozivnu napravu postavio i detonirao netko s hrvatske strane.

Svjedoci toga vremena prisjećaju se kako je toga dana u vinkovačko zapovjedništvo HOS-a trebao doći tad aktualni predsjednik HSP-a i žestoki kritizer tadašnje vlasti Dobroslav Paraga, no iz određenih razloga on se nije ondje pojavio… Kako god, malo je vjerojatno da će se okolnosti ove tragedije ikada rasvijetliti.