105 PA OPET Divo naša, sretan Ti rođendan!

FOTO: Karlo Pavelić

U organizaciji navijačke skupine Ultras u pješačkoj zoni najstarijeg europskog grada održano je veliko rođendansko slavlje vinkovačke Cibalije povodom 105. godišnjice njezina osnutka.

Naime, dostupni povijesni izvori kazuju kako je 7. svibnja 1919. godine održana osnivačka Skupština Građanskog športskog kluba Cibalia. Inicijatori su bili Slavko Janković i Mišo Zambeli, a arhivska građa otkriva kako je za prvog predsjednika izabran dr. Đuro Topalović.

Spomenuti tercet imao je, navodi se, nekoliko dvojbi; hoće li klub biti akademski ili građanski, nogometni ili športski te hoće li se zvati Cibalia ili Graničar. U konačnici je prevladala inicijativa Jankovićeva inicijativa, osnovan je Građanski športski klub Cibalia Vinkovci.

Poznato je i to da su prvi dresovi bili ljubičaste boje i to stoga što u tom trenutku dresovi drugih boja – nisu bili na raspolaganju. Prvo Cibalijino igralište bilo je na Vašarištu, a u prvoj utakmici upisan je poraz od ŽŠK-a (2:3).

U svojoj više no stoljetnoj povijesti vinkovački klub, podrazumijeva se, bilježio je uspone i padove. Među najveće uspjehe svakako se ubraja ulazak u Prvu jugoslavensku ligu 1982. godine, zatim finale Kupa Hrvatske 1999. godine (poraz od Osijeka 1:2), nastup polufinale Intertoto Kupa 2003. godine te osvajanje 3. mjesta u Prvoj HNL u sezoni 2009/10.

Cibalia je danas daleko od najboljih dana. Možda i najdalje što je ikad bila. Štošta se urušilo, no ne i srušilo. Cibalia nije napuštena, ostavljena, za Cibaliju se živi. I današnja svečanost dokaz je da napretek ima onih koji imaju osjećaj za posrnulu divu narušenog zdravlja, svjesni njezine stare vrijednosti i neprolazne karizmatičnosti. Cibalijo, sretan ti 105. rođendan!

FOTO: Karlo Pavelić