AGENCIJA VIA Slipčević: Projektima mijenjamo vizuru Vinkovaca i kvalitetu života Vinkovčana

IZVOR: Grad Vinkovci

Na današnjem informativno-edukativnom događanju u Županji „EU FONDOVI – Nove prilike 2021. – 2027.“ svjedočili smo i raspravi o stanju u VSŽ i njezinom daljnjem razvoju. Na panel raspravi u ime Agencije VIA sudjelovala je direktorica Danijela Slipčević, uz Zrinku Čobanković iz Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, Mladena Markešića iz Razvojne agencije Grada Otoka, Velimira Redla načelnikom općine Vrbanja i Pavu Lucića s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Panelisti su govorili o utjecaju EU novca iz prošlog programa i važnosti što većeg povlačenja sredstava za Županiju, te važnosti Lokalnih razvojnih agencija za građane županije. Direktorica vinkovačke Agencije o EU fondovima:

– Prošle godine smo s ponosom obilježili 10 godina naše Agencije, a najznačajniji pokazatelji uspješnosti našeg rada su zadovoljni korisnici i što je najvažnije zadovoljni građani. Ponosno možemo istaknuti da se grad Vinkovci nalazi na visokom osmom mjestu po povučenim sredstvima iz EU fondova čime smo ostvarili iznimno pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu.

Od ministra Šime Erlića smo ranije na sastanku u vinkovačkom Gradskom poglavarstvu čuli kako se tu radi o 150 milijuna eura samo za Grad Vinkovce. Slipčević je istaknula najvažniji i najskuplji projekt za grad Izgradnju nadvožnjaka Borinačka ulica – Duga ulica vrijedan 10,6 milijuna eura koji je oko Nove godine pušten u promet.

– Nadvožnjakom smo povezali prigradsko naselje Borinci s centrom grada, značajno smanjili vrijeme putovanja i povećali sigurnost u prometu. Također jedan od značajnijih projekata koji je svoja vrata otvorio u jeku pandemije corona virusa je Poduzetnički inkubator Vinkovci koji je u prilično otežanoj situaciji pun od samog početka. A iznimno smo ponosni na činjenicu što je kroz inkubator prošlo 50 poduzetnika koji posluju i danas – dodala je Slipčević iz čijeg smo govora saznali što nas očekuje u idućem razdoblju u Vinkovcima:

Aktualna godina biti će vrlo izazovna i u Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. Pred nama su znatna ulaganja što je vidljivo i iz projekcija gradskog proračuna. Trenutno je u pripremi i provedbi preko 25.000.000,00 eura spremnih projekata za nadolazeću godinu , a neki od njih će imati presudnu ulogu u razvoju vinkovačkog gospodarstva. Teško je izdvojiti jedan projekt kao najznačajniji budući da svaki projekt doprinosi razvoju određenog segmenta društva a svi oni zajedno utječu na povećanje životnog standarda i kvalitete života u našem gradu. Ono što bi svakako istaknula su pet strateških projekata grada Vinkovaca koje planiramo financirati putem ITU mehanizma. Prilikom definiranja strateških projekata veliki značaj se davao na iskazanim potrebama građana, vodeći računa o sadržajima koji se međusobnom nadopunjavaju, a lokacije projekta afirmiraju nedovoljno iskorištene javne površine kako bi se iste oživilo i stavilo u funkciju razvoja urbanog područja.

Takav jedan projekt je i projekt Rekonstrukcija Trga vinkovačkih jeseni gdje se predmetna lokacija nalazi između stare jezgre grada koja je uređena i rijeke Bosut čije uređenje obale je u tijeku te je početna točka i poveznica centra grada sa šetnicama i biciklističkim stazama koje vode građane i posjetitelje na prepoznatljive gradske turističke lokacije.

– Kada govorimo o projektima koji su višesektorski integrirani moram spomenuti i projekt Rekonstrukcija otvorene gradske tržnice Vinkovci, koji neće predstavljati samo obnovljenu fizičku infrastrukturu, nego mjesto povezivanja i jačanja lokalnog gospodarstva. Drugi projekt namijenjen je također našim sugrađanima za ugodno druženje i rekreaciju a to je „Zeleno digitalni park Papuk – Sportsko-rekreacijski centar s digitalno-edukacijskim sadržajem koji će biti dizajniran s posebnim naglaskom na raznolike potrebe naše zajednice. Bit će podijeljen u tri zone, svaka namijenjena pružanju specifičnih iskustava i aktivnosti.

Projekt koji ima najveći značaj u pokretanju vinkovačkog gospodarstva je, napominje Slipčević, svakako proširenje i izgradnja akceleratora u Industrijskoj zoni Zalužje Vinkovci.

– Glavni projekt izgradnje komunalne infrastrukture predan je na izdavanje građevinske dozvole što je veliki korak prema aktivaciji prvih 33 hektara zone. Iskaz interesa poduzetnika s područja grada je velik, ali značajno je i to da imamo veliki broj upita i stranih investitora – podvukla je Slipčević.

Na kraju smo saznali kako se uskoro kreće s izgradnjom biciklističkih staza i to prvih deset kilometara što će mnoge zaljubljenike u bicikliranje i rolanje zasigurno obradovati.

– Navedeni projekti će zasigurno promijeniti vizuru grada na Bosutu, a nadamo se i kvalitetu života Vinkovčana, a i donijeti više radnih mjesta – zaključila je Slipčević.