Cibalia treća najneefikasnija momčad lige, zabila samo jedan gol iz kornera!?

Karlo Miljanić sa šest pogodaka vodeći je klupskoj ljestvici strijelaca ove sezone FOTO: Damir Begović

Cibalia je jedna od najneefikasnijih momčadi SuperSport nogometne lige; 22 pogodak u 21 utakmici, prosjek tek za nijansu veći od gola po ogledu. Lošiji su samo Solin (19) i BSK (16), momčadi koje se trenutno nalaze u zoni ispadanja.

Nebeskoplavi su u čak osam ovosezonskih utakmica bili „vlažnog baruta”, rubrika Pogoci – sablasno prazna. Najučinkovitiji su bili u dva ogleda kontra Solina (3:0 u Solinu, 3:1 u Vinkovcima), Jaruna (domaći trijumf 3:1) te Orijenta (gostujući trijumf 3:0).

Na klupskoj ljestvici strijelaca vodi Miljanić sa šest pogodaka (tri iz kaznenog udarca), slijede Išasegi s četiri, Bosak i Šarić s po dva te Lozić, Blažanović, Lišnić, Soldo, Bajić i Marković. Efikasnost su popravili i Šimunić (Croatia Zmijavci) te Ćubel (Zrinski Osječko 1664) koji su u ogledima s Cibalijom zabili autogolove.

Analiza postignutih pogodaka otkriva kako Nebeskoplavi najčešće zabijaju iz kontre i polukontre. To je odlično svojstvo, ali i nedostatno širok napadački manevar. Gdje su pogoci s distance? Nema ih. Šteta što Bosak češće ne koristi onu ”haubicu” u desnici.

Kada ne ide iz organizirane igre, uvijek poželjan adut iz rukava su – prekidi (ne računamo pritom na kaznene udarce). Primjerice Cibalia je ove sezone iz kornera zabila jedan jedini pogodak; 2. rujna na terenu u Borovu naselju Rubić je izveo udarac s kuta, Miljanić je napravio prijenos s prve na drugu vratnicu gdje je loptu spremno dočekao Išasegi koji je precizno trznuo čelom i zabio pogodak utješni pogodak u 1:3 porazu od Vukovara 1991. I to je sve. Malo, premalo.

Zamjetan je i kadrovski deficit u aktualnom rosteru; trener Siniša Sesar na raspolaganju ima samo dva napadača!? Miljanića i Lozića. Neozbiljno za klub koji želi biti ozbiljan. Primjerice, utakmicu prošloga kola u Sesvetama Miljanić je preskočio zbog žutih kartona, a Lozić zbog ozljede. Jesu li stoga kritike na Sesarov izbor igrača na konkretnoj utakmici opravdane? Procijenite sami.

U svakom slučaju, realizacija je jedan od ključnih segmenata u nogometnoj igri. Bez golova nema ni bodova. Ničeg, osim očaja.