Gdje je zapelo s novim Pravilnikom o opasnim psima?

Ilustracija/Pixabay

Udruga Prijatelji životinja pozvala je danas Ministarstvo poljoprivrede na donošenje novog Pravilnika o opasnim psima kako bi se spriječili napadi pasa na ljude i životinje. Tim bi se pravilnikom, poručuju iz ove udruge, mogla izbjeći nedavna tragedija u Zadru gdje je ženu nasmrt izgrizao pas. Javna rasprava o tom pravilniku završena je još 2021. godine, no nakon toga nije otišao u daljnju proceduru.

Novi Pravilnik o opasnim psima uključuje obaveznu kastraciju i socijalizaciju koja podrazumijeva školovanje i test socijalizacije. Osnovne su to preventivne mjere koje bi novim pravilnikom trebalo propisati za određene snažne pasmine i njihove križance iz nekontroliranog uzgoja.

Tim jednostavnim mjerama, koje pomažu psima, spriječili bi se ugrizi pasa, ozljede i smrt ljudi i pasa, a time i usmrćivanje pasa koji su prouzročili napade i smrtne slučajeve. Preventivne mjere odnosile bi se na pse koji zbog svojih genetskih predispozicija, učestalosti napada, veličine i snage ugriza mogu, za razliku od manjih pasa, nanijeti teške ozljede ili usmrtiti čovjeka ili drugoga psa. Česte su situacije da pse snažnih pasmina nabavljaju neodgovorni pojedinci iz pogrešnih razloga. To rezultira napadima na ljude i druge pse ili ih pak osobe iz kriminalnog miljea zloupotrebljavaju za borbe pasa“, poručuju iz Udruge Prijatelji životinja pozivajući Ministarstvo poljoprivrede da što prije donese novi Pravilnik o opasnim psima.

Iz spomenute udruge također pozivaju i vlasnike pasa na odgovorno ponašanje, odnosno da ne puštaju pse da se bez nadzora i nekontrolirano kreću javnim površinama.

Skrbnike pasa koji su prema Pravilniku o opasnim psima u kategoriji opasnih pasa, pak, podsjećaju da je izvođenje takvoga psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu.