Hrvati službeno piju manje od EU prosjeka! Ali, neslužbeno…

Ilustracija/Pixabay

Hrvatska se, prema podacima OECD-a i Svjetske zdravstvene organizacije, nalazi za nijansu ispod europskog prosjeka konzumacije alkohola! Naime, u EU proječna potrošnja (čistog) alkohola iznosi 9,8 litara godišnje, dok u Hrvatskoj ona iznosi 9,6 litara.

Makar, stručnjaci smatraju kako je hrvatski rezultat zapravo optička varka, jer da se u Lijepoj našoj popije barem 25% više kada se u obzir uzme domaća proizvodnja koju je teško kontrolirati.

Inače, u EU najviše piju Česi (14,3 litre), pa Latvijci (13,2), Moldavci (12,9), Nijemci, Litavci (po 12,8), Irci, Španjolci (po 12,7), Bugari (12,5)…

Još malo o alkoholu u Hrvata u brojevima; u Hrvatskoj je oko 250.000 alkoholičara, a procjenjuje se kako je barem još toliko onih koji prekomjerno piju.

Statistika otkriva i to da u Hrvatskoj svakodnevno alkohol konzumira 13% muškaraca i nešto preko 4% žena. U skupini (svako)dnevnih konzumenata najmanje je osoba u dobi od 15 do 24 godine (1%), dok za one od 75 i više godina vjerojatnost da će svaki dan popiti alkoholno piće iznosi 16%.