Grad Vinkovci Austrijancima plaća 2,1 milijuna eura! Karlić: To je bila izvanredna ideja…

Mladen Karlić FOTO: Damir Begović

Odluka o zaključenju Nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Vinkovaca i austrijskih trgovačkih društava Saubermacher i Strabag bila je središnja tema današnje sjednice vinkovačkog Gradskog vijeća.

Podsjetimo, riječ je o slučaju od prije 18 godina, iz 2006. kada su Osijek, Vukovar, Beli Manastir, Vinkovci i Županja sa spomenutim austrijskim tvrtkama potpisali koncesijski Ugovor o izgradnji i pogonu regionalnog odlagališta komunalnog otpada koji je trebao biti izgrađen na području Antunovca.

Odlagalište nikada nije izgrađeno, a gradovi su na sudu izgubili pravnu bitku protiv Austrijanaca te je došlo vrijeme za naplatu. Konkretno, Vinkovci će na račun austrijskih tvrtki uplatiti 2,1 milijun eura.

To je bila izvanredna ideja. U početku je bilo šest gradova iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije koji su htjeli napraviti zajednički centar za odlaganje otpada. Možda smo u tom trenutku pogriješili što smo izabrali samo jednu lokaciju. Naravno, imali smo potporu tada Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša. Zajedno smo radili sastanke, možda smo trebali imati dvije lokacije, onda bi to išlo brže. Najviše je doprinijelo to što u Osječko-baranjskoj županiji gradonačelnik i župan nisu bili ista politička stranka i nisu se baš slagali. Bilo je dosta kočenja i gubljenje vremena, zatezanja i na kraju kad je došlo vrijeme da je ta austrijska tvrtka trebala dobiti građevinsku dozvolu od Osječko-baranjske županije, oni je nisu htjeli izdati. Tražili su nove uvjete, nove razloge i to je dovelo do toga da izvođač to nije htio prihvatiti, došlo je do promjene zakona. Nakon toga, izvođač se više nije htio uskladiti s novim zakonom i došlo je do sudskog spora – pojasnio je Karlić, u to vrijeme vinkovački gradonačelnik.

Aktualni gradonačelnik Bosančić naglasio je kako nikome neće biti lako to platiti, ali…

Birani smo da rješavamo i takve probleme, da građani to u konačnici ne osjete na cijenama komunalnih usluga i usluzi Grada koju inače pružamo, nego da to prođemo na jedan način koji svakako neće biti bezbolan, ali svi ga drugi ne bi trebali osjetiti. U narednim mjesecima ćemo u ratama riješiti kompletan iznos i skinuti tu obvezu s Grada Vinkovaca – rekao je Bosančić.