Petar Šimić: Zašto Kajkiću smetaju privatni vrtići?

FOTO: Damir Begović

Ni treća točka dnevnog reda 24. sjednice aktualnog saziva vinkovačkog Gradskog vijeća nije bila nezanimljiva, a odnosila se na raspodjelu i korištenje sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, u sklopu koje smo svjedočili najžešćim raspravama oporbe i vladajućih.

Gradonačelnik Ivan Bosančić objasnio kako je Vinkovcima na raspolaganju preko 820.000 eura i kako će ta sredstva, osim za potrebe gradskih vrtića, usmjeriti i na privatne vrtiće kako bi tako pomogli roditeljima, odnosno kako bi utjecali na to da se ni u kojem slučaju ne dižu cijene usluge te da se po mogućnosti cijena koju plaćaju roditelji negdje i smanji.

– Zahvaljujući ovim subvencijama Vlade RH otvara se prostor i za rast plaća djelatnika u privatnim vrtićima kako bi iste bile usklađene s onima djelatnika gradskih vrtića i osnovnih škola – naglasio je Bosančić.

Nezavisni vijećnik Goran Kajkić „opalio mu je kontru”:

– Novi vrtići u Vinkovcima nisu izgrađeni još od vremena bivše države. U gradskim vrtićima nema mjesta, a i cijene su previsoke.

Bosančić mu je replicirao:

– Vinkovci u ovom trenutku imaju 15 vrtića koje grad sufinancira i 1.240 vrtićkih mjesta. Mogli smo, kao neki gradovi naše veličine, financirati tri-četiri roditeljima djece koja idu u te vrtiće omogućiti da ništa ne plaćaju, ali bi onda svi ostali plaćali mnogo skuplje.

U raspravu na ovu temu uključio se i HDZ-ov vijećnik Petar Šimić:

– Zanima me zašto kolegi Kajkiću smetaju privatni vrtići, zašto mu smeta to što su građani pokrenuli posao, otvorili odgojne ustanove i zaposlili odgojiteljice, kuharice i druge djelatnike.

Bila su to gotovo pa retorička pitanja. Uglavnom, saga oko raspodjele i korištenja sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića završila je glasovanjem ZA vladajućih HDZ-ovih vijećnika i glasovanjem PROTIV oporbenih vijećnika.