GUNJA Osnovnoškolci u projektu „Filmska pismenost u školi“

U okviru projekta za darovite „Filmska pismenost u školi”, koji se financira putem potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja, gunjanski redatelj Marko Dugonjić surađuje s nadarenim učenicima iz Gunje.

U posljednjih mjesec dana intenzivno se radi na izradi Gunjanskog magazina GuMa u kojem će se prikazati pet kratkih reportaža koje će obuhvatiti najzanimljivije teme i događaje iz gunjanske škole. Nakon punih dvadeset godina GuMa se ponovno vraća kroz zajedničku suradnju Multimedijalnog centra Studio kreativnih ideja Gunja (MMC SKIG) i školske filmske družine „Mladi SKIG-ovci“, koju vodi školska knjižničarka Anita Tufekčić. Premijera je planirana krajem lipnja na Danu otvorenih vrata škole.

Osim snimanja i montiranja, učenici gledaju filmove s portala Vrti svoj film, ali i s drugih platformi kako bi razvijali filmski jezik, ideje i filmsku pismenost. Isto tako, mladi filmaši vrijedno snimaju svakog petka i tijek rada na projektu „Čarolija boje – obojimo školu bojama sreće“.

Glavni cilj ovog projekta je razvijanje filmske pismenosti koja obuhvaća i razumijevanje filma, znatiželju u izboru filmova, kritičko promišljanje te razumijevanje filmske umjetnosti kao stvaralaštva, ali i praktični rad (mentoriranje učenika) kroz stvaranje filma (izrada Gunjanskog magazina GuMa).

– Vrijednost je ovoga projekta u tome što želi još više razvijati društveno-kulturne aktivnosti u mjestu i umjetničko područje (filmsko stvaralaštvo i filmsku pismenost), po kojem je škola već godinama poznata zahvaljujući radu Studija kreativnih ideja Gunjanaglasila je Anita Tufekčić koja je ujedno i koordinatorica ovog projekta u školi.