IMPORT EXPORT VSŽ među najboljim HR županijama po izvozu!

Ilustracija

U prošloj godini 12 županija je ostvarilo veći izvoz od uvoza, a najveći trgovinski suficit imala je Koprivničko-križevačka županija, u relativnom iznosu najveći udio izvoza u odnosu na uvoz bio je u Ličko-senjskoj županiji dok je u apsolutnom iznosu najveći izvoz imala Zagrebačka županija, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), a prenosi portal Župan.hr.

Među županijama, pokazuje statistika DZS-a, veći izvoz od uvoza imalo je 12 županija; Krapinsko-zagorska županija, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Zadarska, Vukovarsko-srijemska, Dubrovačko-neretvanska i Međimurska županija.

Najveći trgovinski suficit imala je, u apsolutnom iznosu, Koprivničko-križevačka županija (159 milijuna eura), slijede Krapinsko-zagorska (122 milijuna), Vukovarsko-srijemska i Dubrovačko-neretvanska (114 milijuna) Sisačko-moslavačka (99 milijuna) i Međimurska županija (94 milijuna eura).

U postocima je izvoz u odnosu na uvoz najveći bio u Ličko-senjskoj županiji, za 158 posto, u Dubrovačko-neretvanskoj za 124 posto, Virovitičko-podravskoj 46 posto, Požeško-slavonskoj 41 posto i Koprivničko-križevačkoj 37 posto.

Najveći iznos izvoza imale su Zagrebačka županija (1,5 milijardu eura), Varaždinska županija (1,3 milijarde), Međimurska (1 milijardu), Primorsko-goranska županija (985,3 milijuna) te Osječko-baranjska županija(810,8 milijuna eura).

Ukupan izvoz u siječnju, prema prvim podacima, iznosio je 1,7 milijardi eura u RH, dok je uvoz iznosio 2,9 milijardi eura. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 1,2 milijarde eura.