Invalidi u Vinkovcima smiju besplatno parkirati samo na posebno označenim mjestima!

FOTO: Damir Begović

Portalu Budica.info javila se Vinkovčanka koja je željela ostati anonimna, a čiji su podaci poznati redakciji. Evo njezine priče:

– Riječ je o kazni za parkiranje. Bit ću jasna. Posjedujem znak pristupačnosti kao 100-postotni invalid i dosad je Grad Vinkovci ili poduzeće Gradsko gospodarstvo d.o.o. koje upravlja parkiralištima toleriralo parkiranje automobila sa znakom pristupačnosti i na neoznačenim invalidskim mjestima bez naplate parkinga, a sve zbog nedostatka dovoljnih broja invalidskih mjesta za parkiranje. No, neugodno sam se iznenadila kada me ispod brisača dočekala kazna koju sam uredno platila s tim da sam napisala prigovor na koji nisam dobila odgovor. E, sad me zanima sljedeće:

FOTO: Damir Begović

1) Zašto se odmah ide s kaznama, odnosno zašto nas građane koji već spadamo u ranjivu skupinu ljudi nitko nije obavijestio o novim pravilima?

2) Zašto nam osigurana dodatna parkirna mjesta za invalide?

3) Zašto to isto poduzeće ne kažnjava one koji bez znaka pristupačnosti parkiraju na invalidskim mjestima, jer zauzimaju i onako mali broj postojećih parkirnih mjesta?

Čitateljica koja nam se obratila navodi i sljedeće:

– Ne mogu se oteti dojmu nebrige, indiferentnosti, nepostojanja opće kulture u ovom gradu. Sigurna sam da bi se velika većina invalidnih osoba složila sa mnom da bismo radije bili zdravi bez i bilo kakvih oznaka i živjeli normalnim životima, a ne da smo prisiljeni pored zdravstvenih problema boriti se i s drugim poteškoćama poput parkiranja i sličnih stvari. Hvala na prilici da o ovome nešto kažem.

Direktor tvrtke Gradsko gospodarstvo d.o.o. Željko Ilić stavio se na raspolaganje i obrazložio:

– Odlukom Gradskoga vijeća Grada Vinkovaca o organizaciji i načinu naplate parkiranja od plaćanja naknade za parkiranje oslobađaju se vozila osoba s invaliditetom koja su parkirana na javnim parkiralištima na posebno obilježenim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i imaju istaknut važeći znak pristupačnosti.

Željko Ilić FOTO: Damir Begović

Ilić je naglasio još nešto:

– Gradsko gospodarstvo d.o.o. Vinkovci je kroz kupovinu povlaštene parkirališne karte za invalide parkiranje po cijeni od 7 eura mjesečno, odnosno 77 eura godišnje (za 12 mjeseci plaća se 11, op. a.). I to za sva parkirališta koja su u sustavu naplate, neovisno o zoni parkiranja. To je najniža cijena povlaštene parkirališne karte u Vinkovcima.

O dodatnim parkirališnim mjestima za invalide?

– Gradsko gospodarstvo d.o.o. Vinkovci nema ingerenciju nad tom problematikom, znamo da ih ima 38 koja nisu u sustavu naplate. Naša obveza je, ponavljam, samo organizacija naplate i nadzor nad parkiranjem vozila na javnim parkirališnim površinama pod naplatom.

O dodatnim parkirališnim mjestima za invalide odlučuje Grad Vinkovci, a izuzetno važnim Ilić smatra i sljedeću informaciju:

– Problematika vozila koja su bez znaka pristupačnosti parkirana na parkirnim mjestima posebno obilježenima za invalide nadležna je policija – zaključio je Ilić uz napomenu da su sve informacije vezane uz parkiranje u Vinkovcima dostupne na web stranici www.gradsko-gospodarstvo.hr.