U IME OBITELJI Ulogu oca u obitelji nastoje prikazati marginalnom i sporednom!

Ilustracija

Danas je Dan očeva povodom kojega se prigodnim priopćenjem javnosti obratila Udruga U ime obitelji. Prenosimo ga integralno i u cijelosti:

Udruga U ime obitelji čestita Dan očeva svim muškarcima koji svoje vrijeme i ljubav ulažu u neumornu brigu, zaštitu i odgoj svojih kćeri i sinova.

Suvremena istraživanja potvrđuju da su djeca – koja su odrastala uz angažiranog oca koji je na ispravan način znao balansirati između iskazivanja ljubavi i postavljanja granica emocionalno, psihosocijalno, bihevioralno, pa i akademski uspješnija od djece koja nisu imala sreću odrastati u tako pozitivnim obiteljskom okružju.

Ilustracija

Svjedočimo vremenu u kojem se uloga oca u obitelji i njegov nenadoknadivi značaj u odgoju djece nastoje prikazati marginalnima i sporednima. Svjedočimo vremenu u kojem se muškarce, muževe i očeve, često poistovjećuje s najgorima među njima. Svjedočimo vremenu u kojem se javno propagiraju ideje koje muškarce sustavno nastoje isključiti iz procesa donošenja odluka o važnim pitanjima djetetova života, razvoja i odgoja.

Svjedočeći vremenu u kojem se očinska briga, ljubav i odgovornost nedovoljno valoriziraju, a djetetova potreba i za ocem i za majkom umanjuje, udruga U ime obitelji čestita svim požrtvovnim, prisutnim i angažiranim očevima na svoj ljubavi i brizi koju svakoga dana pružaju svojim obiteljimaHvala vam što se unatoč brojnim preprekama te često pretežito negativnoj i destimulirajućoj društvenoj klimi odlučujete zasnovati obitelj. I o njoj se odgovorno skrbiti.

Ilustracija

Samo zdrava i funkcionalna obitelj čvrsto ukorijenjena u djelatnoj ljubavi između oca i majke može biti temelj društva i pozitivnih promjena u Hrvatskoj i Europi. Samo autentično očinstvo u sinergiji s autentičnim majčinstvom može izgraditi društvenu ravnopravnost svih ljudi utemeljenu na univerzalnom ljudskom dostojanstvu. Samo društvo koje poštuje, promovira i aktivno podupire roditeljstvo može se smatrati društvom koje adekvatno iskorištava svoje potencijale ulaganjem u najveću objektivnu društvenu vrijednost – čovjeka.

Iskustvo očinske brige, ljubavi i požrtvovnosti za dijete je jedinstveno, neponovljivo, blagotvorno i nenadoknadivo. Suvremena istraživanja pokazuju da djeca već u dojenačkoj dobi mogu razviti snažan osjećaj privrženosti i prema majci i prema ocu.

Ilustracija

Djeca koja su odrastala uz uključenog oca u manjem su riziku od razvoja devijantnog ponašanja i depresivnih poremećaja. Uloga oca, pokazuju psihološke studije, pozitivno utječe na gotovo sve aspekte razvoja djeteta, pa će tako dijete angažiranog oca u pravilu postići višu razinu društvenosti, samokontrole i samopouzdanja. Uloga oca u društvu stoga nije i nikada ne smije biti shvaćana manje važnom od uloge majke budući da se jedino sinergijom očinske i majčinske ljubavi i brige djeca mogu oblikovati kao cjelovite osobe.

Drago nam je da se u Hrvatskoj, kao i u Italiji i nekim drugim državama Dan očeva obilježava uz blagdan sv. Josipa”.