ISTRAŽIVANJE Psi osjete tko je dobra osoba, a tko bezobraznik

Ilustracija

Znanstvena studija, navodi akademski časopis Neuroscience & Biobehavioural Reviews, otkrila je da psi itekako mogu osjetiti je li netko dobra osoba, odnosno ponaša li se bezobrazno prema drugim osobama. Spomenute informacije psi koriste i u komunikaciji sa svojim vlasnicima.

Kako bi provjerili svoje zaključke, istraživači su zamolili vlasnike da pred svojim psima odglume scenarije u kojima se različito ponašaju. Oni su se tako pretvarali da ne mogu otvoriti limenku pića pa su zatražili pomoć dva istraživača koji su bili s njima.

U prvom scenariju, jedan od istraživača je pasivno stajao, a drugi je pomagao vlasniku. U drugom scenariju jedan istraživač stajao je pasivno ne reagirajući, dok mu je drugi direktno odbio pomoći. U oba slučaja na kraju su i vlasnik i istraživač psu dali poslasticu.

Pazite sad; u prvom scenariju psi su od jednog i od drugog uzeli poslasticu, ali u drugom slučaju, u kojem je jedan od istraživača, dakle, bio bezobrazan prema njihovu vlasniku, većina pasa ignorirala je istraživača i – odbila poslasticu!

Istraživanja su tako dokazala da psi dobro procjenjuju ljude i njihovo ponašanje te da na temelju tih informacija odlučuju kako će se i sami prema nekome ponašati. Imajte stoga u vidu da je ponašanje psa prema vama najčešće izravna posljedica vašeg ponašanja.