Mladi Grci, Rumunji, Bugari i Ciprani napustili Jarminu punih kufera sjajnih dojmova

IZVOR: DSR ”Sportancija” Jarmina

Jarmina je prošlog tjedna bila središte sportskih aktivnosti. Naime, Društvo za sportsku rekreaciju “Sportancija” uz organizaciju Dana sporta u Jarmini 2024. istovremeno je bilo i domaćin studijskog posjeta u okviru EU projekta “Go Green in Sport”. U Vinkovcima i Jarmini tim su povodom su boravile neprofitne organizacije iz Cipra, Grčke, Rumunjske i Bugarske čiji su članovi tijekom trodnevnog boravka u okviru spomenutog projekta – koji ima za cilj potaknuti ekološku kulturu sportskih klubova – proveli mnogobrojne aktivnosti.

Sve je započelo službenim posjetom Općini Jarmina gdje su predstavnici udruga predstavili svoj projekt te su se upoznali s poviješću, tradicijom i sportskim aktivnostima Jarmine.

– Impresionirana sam dobrom suradnjom i potporom lokalne samouprave prema lokalnim neprofitnim organizacijama i njihovim projektima te inicijativama – rekla je između ostalog Tsvetina Zaharlieva, voditeljica projekta iz Bugarske.

Nadalje, za goste je organiziran obilazak znamenitosti Jarmine, odnosno Eko-etno sela Malo Zagorje i ribnjaka ŠRD ”Crvenperka” gdje su se imali priliku upoznati s predstavnicima drugih udruga iz Jarmine.

Održana je potom i promocija projekta na malonogometnom turniru ulica u okviru manifestacije Dani sporta u Jarmini. Kao trajni spomen ovog projektnog susreta trebalo bi ostati i drveće, budući da su članovi ovih organizacija posadili sadnice sivog javora uz novo sportsko igralište na tzv. Staroj školi te uz vanjsko vježbalište u Jarmini.

– Uspjeli smo našom gostima pokazati i neke znamenitosti Vukovarsko-srijemske županije. Posjetili smo tako posjet Biološko-edukacijski centar Otočki virovi, ondje je organizirana vožnja kanuom, a goste smo upoznali i s Vinkovcima, najstarijim europskim naseljem – naglasio je Marko Mikulec, predsjednik DSR ”Sportancija”.

Članovi projektnog tima posjetili su nogometnu utakmicu limača NK Borinci nakon koje su najmlađe učili o važnosti očuvanja okoliša i našeg planeta te ih darivali s platnenim vrećicama. Za kraj sportskih aktivnosti, gostima je organizirana prezentacija boćanja koju su upriličili članovi Boćarskog kluba ”Jozef” Jarmina.

– Uglavnom, stanovnici Jarmine ovih su dana mogli naučiti koliko značajan utjecaj sport i sportski klubovi mogu imati na okoliš. Koristim priliku u ime DSR ”Sportancija” zahvaliti svim volonterima koji su pomogli u organizaciji aktivnosti, kao i prijateljskim udrugama iz Jarmine te samoj Općini Jarmina na pruženoj potpori – dodao je Mikulec umjesto zaključka.

Jarminčani su bili gostoljubivi domaćini, u to ne sumnjajte. Njihovi su gosti Jarminu i Hrvatsku napustili prepunih kufera sjajnih dojmova i nezaboravnih uspomena.