NEĆE JOŠ DUGO! Nikola Kajkić najavio rušenje četničkih spomenika u Vukovaru, Borovu, Trpinji…

Nikola Kajkić pokraj spomenika komandantu pančevačke tenkovske jedinice u šumi Đergaj pokraj Vukovara FOTO: db

Nikola Kajkić, nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemske županije, već dulje vrijeme upozorava na nezakonito podignute spomenike na području cijele Hrvatske, a napose najistočnije hrvatske županije.

– Posrijedi su četnički spomenici podignuti u čast ratnim zločincima na području Borova, Trpinje, Mirkovaca i Bršadina. Sve njih sam evidentirao i kao županijski vijećnik prijavio mjerodavnim institucijama koje su utvrdile kako su isti nezakonito izgrađeni, ali do današnjeg dana zbog koalicijske sprege HDZ-a i SDSS-a nije se pristupilo njihovu uklanjanju – tvrdi Kajkić koji napominje da bi, izvan svake sumnje, svaka nezakonita gradnja na javnom mjestu bila uklonjena i sankcionirana u roku od osam dana.

Jedan od spomenika (vidljiv na naslovnoj fotografiji) postavljen je u šumi Đergaj nadomak Vukovara…

– To je spomenik podignut kapetanu agresorske vojske Dobretu Nikolovu koji je kao komandant tenkovske jedinice iz Pančeva napadao i razarao Vukovar. U jednom od napada je i poginuo, bilo je to 16. listopada 1991. godine. Spomenik su podignuli njegovi suborci, no obećavam da neće još dugo biti ondje – podvlači Kajkić.

Osim spomenutog, naglašava Kajkić, problematični su i spomenici podignuti u spomen na četničku postrojbu Beli orlovi koji su, citiramo ćirilični natpis, „ZA SLOBODU SRPSKE KRAJINE U OTADŽBINSKOM RATU 1990-1995 U BORBI PROTIV HRVATSKIH AGRESORA SVOJE ŽIVOTE U TEMELJE REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE UGRADILO JE 4781 SRPSKIH BORACA…” te osobito onaj podignut u Borovu u spomen na ratnog zločinca Vukašina Šoškočanina koji je izravno odgovoran za smrt dvanaestorice hrvatskih redarstvenika 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu.