OBLJETNICA ZLOČINA Prije 32 godine petorica HOS-ovaca zvjerski je ubila obitelj Olujić iz Cerne

Radomir Olujić (lijevo), njegova supruga Anica te Milena i Marko s djedom i bakom po majčinoj strani FOTO: privatni arhiv

Točno 32 godine prošlo je od okrutnog i podmuklog ubojstva obitelji Olujić iz Cerne. Nesretnoj obitelji srpske nacionalnosti počast su, upaljenim svijećama i molitvom, odali županijski vijećnik u Skupštini VSŽ Nikola Kajkić, načelnik Općine Cerna Josip Štorek, predsjednik Udruge maloljetnih branitelja Domovinskog rata Damir Besednik te općinski vijećnik Općine Cerna Milenko Bilić.

– Ovo je, nažalost, onaj manji dio lošije strane naše novije povijesti od koje ne treba bježati. Naprotiv, o njoj treba govoriti. Jer, ova pokojna obitelj je za loše i izmanipulirane ljude u odori naših obrambenih snaga bila nažalost manje vrijedna, a ti loši ljudi su pokazali da su bez morala i časti. I ne zaslužuju da ih zovemo ljudima – rekao Kajkić.

Ovaj zvjerski zločin počinili su bivši pripadnici HOS-a koji su nakon priznanja Hrvatske uključeni pod zapovjedništvo Hrvatske vojske čiju su odoru, napominje Kajkić, ovim zločinom okaljali.

– Njih petorica su 17. veljače 1992. godine ničim izazvani i nepozvani došli u obiteljsku kuću i ubili su članove obitelji Olujić; oca Radomira, tada 37-godišnjaka, godinu dana mlađu majku Anicu, rođenu Kesegić, te 12-godišnju Milenu i 14-godišnjeg Marka. Važno je znati i to da je Radomir bio srpske, a Anica hrvatske nacionalnosti te da su Milena i Marko išli na vjeronauk, a Marko je često nosio gardijsku kapu s hrvatskim grbom – kaže Kajkić te otkriva još neke detalje:

– Radomir je u rujnu 1991. godine svoj karabin s optikom dragovoljno predao hrvatskom policajcu Šimi Karlušiću neposredno prije njegova odlaska na teren u Bogdanovce, uz riječi: „Tebi će tamo više trebati nego meni…”. Inače, ovaj zločin je procesuiran tek 2005. godine, kada su i pronađeni počinitelji koji su 2008. godine osuđeni na kazne zatvora od 7 do 20 godina.

Općina Cerna je, inače, na Kajkićev i Besednikov prijedlog, prihvatila inicijativu i u Cerni će do sljedeće obljetnice sljedeće godine biti izgrađen spomenik nesretnoj obitelji Olujić.

Povlačeći paralelu s ovim zločinom smatram bitnim napomenuti da, primjerice, mi o ovom zlu govorimo i osuđujemo ga! Istovremeno, načelnik Općine Borovo i mještani Borova nikada nisu i nikada neće osuditi četnički masakr i ubojstvo četverogodišnje Martine Štefančić, njezine bake Bernardice (4) te teško ranjavanja Željka Štefančića, strica, odnosno sina stradalih, koje se dogodilo u njihovoj obiteljskoj kući u Borovo Selu u noći na 21. ožujka 1992. godine. Dakle, ovaj masakr počinili su mještani Borova Sela, odnosno pripadnici paravojnih četničkih formacija Teritorijalne obrane Borovo Selo, mjesec dana nakon ubojstva obitelji Olujić. Vidite li razliku? – retoričkim pitanjem zaključuje Nikola Kajkić.