Penava posjetio prvog Vukovarca rođenog u 2024. godini Marka i njegovu majku Katarinu

IZVOR: Grad Vukovar

U NMB „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar jučer, 4. siječnja, u 10.42 sati na svijet je stigao maleni Vukovarac Marko Sobol, prvi Vukovarac rođen u novoj 2024. godini! Malog Marka i njegovu majku Katarinu danas je posjetio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji im je uputio iskrene čestitke i poželio najljepše želje te ih darivao prigodnim darom uz koji će biti isplaćena jednokratna naknada u vrijednosti od 200 eura.

– Roditeljima upućujem najiskrenije čestitke i želim im puno zdravlja, ljubavi i sreće. Vjerujem kako im je rođenje djeteta donijelo prekrasan početak 2024. godine. Grad Vukovar tradicionalno daruje roditelje i dijete koje bude rođeno prvo u godini, a s prebivalištem na području Vukovara te svoj trud i rad kontinuirano usmjerava i ulaže u demografsku i pronatalitetnu politiku kroz razne mjere, od kojih je jedna i naknada za novorođenčad te naknada za opremanje prvorođenog djeteta. Pozitivni pomaci u demografskoj politici i mjere koje provodimo jedan su od razloga da je Vukovar drugu godinu za redom proglašen najboljim gradom u Republici Hrvatskoj – rekao je Penava u ovoj lijepoj prigodi.

Za naglasiti je kako naknada Grada Vukovara za prvo dijete iznosi 530 eura, uz još 530 eura za opremanje novorođenčeta. Za drugo dijete naknada iznosi 930 eura te za treće i svako iduće dijete naknada iznosi 1.330 eura. U 2023. godini isplaćeno je ukupno 204 naknade za što je utrošeno 220.473,61 eura.

Prema izvješću rodilišta NMB „dr. Juraj Njavro“ Vukovar u 2023. godini zabilježen je ukupno 451 porod. Upravo to je najveći broj rođenih novorođenčadi u vukovarskoj bolnici u posljednjih 20 godina.