U IME OBITELJI Uloga majke jedinstvena je i nezamjenjiva

Ilustracija

Udruga U ime obitelji povodom Majčinog dana oglasila se prigodnim priopćenjem koje prenosimo integralno i u cijelosti:

Udruga U ime obitelji čestita Majčin dan svim hrabrim ženama koje su se odlučile na svijet donijeti novi život posvećujući se najzahtjevnijem i najdivnijem životnom pozivu – majčinstvu. Uloga majke u životu svakoga čovjeka jedinstvena je i nezamjenjiva. Svako pravedno društvo i svaka pravedna država štiti majčinstvo, očinstvo i djecu kao svoju najveću vrijednost.

Na žalost, istraživanja pokazuju da je čak 44% žena u Hrvatskoj doživjelo neki oblik diskriminacije u vezi sa svojom trudnoćom. Znamo da su najčešća kršenja radnog prava povezana upravo s kršenjem radnih prava trudnica i majki male djece. Znamo da je briga majki o maloj djeci, o bolesnoj djeci ili o starim članovima obitelji slabo društveno i financijski valorizirana. Znamo da 75% žena koje su napravile pobačaj kažu da su to učinile zbog teških ekonomski prilika ili pod pritiskom okoline. Majke koje su odlučile puno radno vrijeme posvetiti se svojoj obitelji u posljednje su vrijeme bile izložene linču iz pozicije političke moći.

Unatoč brojnim deklarativnim izrazima potpore, majkama se ne osigurava odgovarajuće uvjete za usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života, ne prepoznaje se doprinos djedova i baka kao onih koji pomažu u podizanju djece, niti se poreznim olakšicama u dovoljnoj mjeri nadoknađuje barem dio onoga što majke i očevi financijski izdvajaju za podizanje njihove djece – najvrjednijeg što svako, tako i hrvatsko društvo ima.

Zahvaljujemo se i čestitamo svim slavljenicama, majkama koje svoju ljubav, vrijeme i financijska sredstava ulažu u svoju djecu, žrtvujući se i odričući kako bi odgojile svoje sinove i kćeri kao vrijedne članove svojih obitelji, a onda i cijelog hrvatskog društva i naroda.