Veleposlanik Slovenije Dovžan u nastupnom posjetu VSŽ

IZVOR: VSŽ

U nastupni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji došao je veleposlanik Republike Slovenije Gašper Dovžan koji je sa suradnicima – ekonomskim savjetnikom Dušanom Pšeničnikom i policijskim atašeom Srečkom Jarcom, prisustvovao sastanku sa županom Damirom Dekanićem.

Hrvatsku i Sloveniju vežu bliska povijest i položaj, puno dobre suradnje, velika robna razmjena u dosadašnjim godinama, a zaključak sastanka svakako je da se suradnja treba povećati na svim poljima.

– Zahvalan sam za gostoprimstvo. Na sastanku sa županom razgovarali smo o gospodarstvu, sigurnosnoj situaciju, a župan mi je predstavio potencijale vaše županije. Naravno, kao veleposlanik posjećujem sve županije i volim se upoznati s njihovim izazovima i prednostima. Često dobivamo upite od strane slovenskih poduzetnika, a upoznavanjem ljudi na županijskoj razini i potencijala županija možemo im dati najbolji odgovor i savjet – rekao je Dovžan ocijenivši današnji nastupni posjet izuzetno uspješnim.

Gašper Dovžan IZVOR: VSŽ

Kao velike prednosti Vukovarsko-srijemske županije naveo je geostrateški položaj, prirodno bogatstvo, turistički i energetski potencijal, odnosno sve ono što smatra da bi moglo privući potencijalne investitore s područja Slovenije.

– Mislim da su slovenski gospodarstvenici uvijek zainteresirani i traže prilike za ulaganja, a vaša im je županija interesantna jer je, da tako kažem, na putu, odnosno sjecištu prometnih pravaca. Mislim da se tu može stvoriti sinergija mnogih gospodarskih grana, a nakon današnjeg prvog službenog posjeta nadamo se prilici za izgradnju konkretne suradnje i ponovni dolazak – dodao je Dovžan.

Kao najbolja područja suradnje župan Dekanić je naveo drvnoprerađivačku i prehrambenu industriju, energetski i geotermalni potencijal, razvoj željezničke infrastrukture i turističku ponudu. Konkretnija suradnja, ističe, bit će moguća u sljedećem koraku kada se vidi tko što nudi i potražuje te koje su mogućnosti razvoja.

Damir Dekanić IZVOR: VSŽ

– Na sastanku smo, kako to i inače činimo pri dolasku novih veleposlanika, razgovarali o gospodarstvu, sigurnosnoj situaciji, prometu, razvojnom potencijalu, sportu, kulturi, turizmu i raznim drugim temama. Ono što želimo postići je da se suradnja maksimalno poveća, da zainteresiramo slovenske gospodarstvenike za ulaganje u našu županiju te da im pokažemo sve ljepote i potencijal naše plodne Slavonije – naglasio je župan Dekanić još se jednom zahvalivši veleposlaniku Dovžanu na nastupnom posjetu našoj županiji.

Uz župana Dekanića, sastanku su prisustvovali zamjenik župana Franjo Orešković, pročelnik Ureda župana Marko Dikonić i viši savjetnik – specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.