Postaju li Vinkovci deponij napuštenih automobila iz EU?

FOTO: Damir Begović

Jeste li primijetili Mazdu mađarskih registracijskih oznaka parkiranu već više od tri mjeseca u središtu Vinkovaca? I mi isto. O čemu se radi? Urbana legenda kaže da je vozač završio u istražnom zatvoru. Zbog krijumčarenja ljudi, šapću kuloari. No…

Konkretno vozilo nije bilo predmet niti kaznenog djela, niti prekršaja, a Policijska uprava vukovarsko-srijemska je o istom putem nadležnog tijela za međunarodnu policijsku suradnju izvijestila Republike Mađarske radi preuzimanja vozila od strane vlasnika”, izvijestili su iz vukovarsko-srijemske policije.

FOTO: Damir Begović

Uglavnom, karavanska verzija Mazde s probušenom zadnjom gumom od veljače mjeseca ”drijema” u centru Vinkovaca. Djelatnici Gradskog gospodarstva d.o.o., tvrtke zadužene za naplatu parkiranja u Vinkovcima, isprva su ”kitili” vozilo uplatnicama, no to više ne čine…

Zadnja informacija kojom raspolažemo jest da je policija stupila u kontakt s vlasnikom vozila. Očekivali smo da će doći po vozilo i da će mu tada biti naplaćeno parkiranje. To se već trebalo dogoditi, ali nikako da se i dogodi – kaže Željko Ilić, direktor Gradskog poglavarstva d.o.o. te dodaje:

Željko Ilić, direktor Gradskog gospodarstva d.o.o. FOTO: Damir Begović

Ukoliko vlasnik dođe i odveze vozilo, a ne plati parkiranje, bit ćemo primorani poduzeti uobičajene pravne korake. Ne, nije presudno to što je automobil mađarskih registracijskih oznaka, to je u praksi vrlo rješivo.

Realno, vlasnik vozila nije u ”faulu”. Mazda je propisno parkirana na mjestu na kojem praktički nikome ne smeta. I na kojem ne postoji vremensko ograničenje parkiranja. Prema tome, u formalno-pravnom smislu nije problematična. Osim što izgleda ružno. I zauzima parkirno mjesto u centru grada. I što, recimo, ne znamo što se nalazi u njemu. Ali, to nikome, izgleda, nije zanimljiva tema. Bit će za Vinkovačke jeseni, ako nije sad…

FOTO: Damir Begović

Važno je napomenuti kako eventualno premještanje vozila tvrtku Gradsko gospodarstvo d.o.o. izlaže potencijalnim pravnim problemima. Konkretan automobil se može micati jedino po nalogu policije ili komunalnog redara (s obzirom na to da je posrijedi javna površina).

FOTO: Damir Begović

Zanimljivo, nije ova Mazda jedino vozilo koje ukazuje na to da je napušteno. Na parkirnom mjestu na Trgu Vinkovačkih jeseni, koje se također nalazi u sustavu naplate, već neko vrijeme nalazi se Audi bez registracijskih oznaka. Na vjetrobranu, doduše, postoji oznaka koja ukazuje na to da je riječ o također automobilu registriranom u Mađarskoj.

FOTO: Damir Begović

Također, u Lovretićevoj ulici parkiran je VW Touran njemačkih registracijskih oznaka (München). Ne nalazi se na parkirnom mjestu koje je u sustavu naplate, ali je na – zelenoj površini. Ondje već dugo ”pase”, vidljivo je to po tome što su mu kotači zarasli u travu.

FOTO: Damir Begović

I to nije sve; Golf francuskih registracijskih oznaka već više tjedana parkiran je, također uredno, na parkiralištu ispred željezničkog kolodvora. Dotični parking, doznajemo, nije u nadležnosti Grada Vinkovaca, nego Hrvatskih željeznica. Nikome ne smeta. Niti je ikoga, izgleda, briga što su Vinkovci po svemu sudeći postali deponij napuštenih automobila.