VINKOVCI Pročelnik Dujmić: Spremni smo i za obilnije i dugotrajnije oborine

FOTO: Damir Begović

Prosinačke temperature baš nisu ulijevale povjerenje da ćemo ove zime imati bar donekle hladne dane, primjerene ovom dobu godine. U Vinkovcima su se i u prvom tjednu 2024. pri dnevnim temperaturama od 14-15 celzijevaca ispijale kave na otvorenom, a Vinkovčanke i Vinkovčani korzom su šetali u laganim proljetnim odjevnim kombinacijama. Ugodno zimsko iznenađenje stiglo je doslovno preko noći, pao je i prvi snijeg, a temperature zraka ovih dana „plešu” između -2 (dnevna) i -10 (noćna). No, zimsku idilu ne doživljavaju svi kao idilu, minusi i snijeg uz negodovanje vozača probleme stvaraju u prometu, a sa zaleđenim stazama pješaci nisu oduševljeni.

Budica je uvijek budna pa nas je zanimalo jesu li vinkovačke zimske službe ovih dana iznenađene prvim ovosezonskim bijelim pokrivačem i koliko su spremni za nastavak zime. Odgovor na upit poslan Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja grada nismo morali dugo čekati:

Službe zadužene za zimske uvjete redovno prate prognoze i kako se intervenira odmah nakon što počne padati snijeg ili se krene stvarati poledica. Zimska služba je na terenu skroz dok se posao ne dovrši u svim ulicama po redoslijedu prioriteta informirao je resorni pročelnik Marko Dujmić koji pojašnjava kako je za održavanje prohodnosti državnih i županijskih cesta koje prolaze kroz Vinkovce zadužen osječki Cesting, dok Grad Vinkovci brine za organiziranje zimske službe za ukupno oko 170 kilometara nerazvrstanih cesta te za staze na području grada koje nisu uz stambene ili poslovne objekte.

Marko Dujmić (desno) FOTO: Damir Begović

– Kao i svake godine, pobrinuli smo se za održavanje cesta i staza u zimskim uvjetima, a naš program zimskog održavanja koji donosimo svake godine i kojeg odobrava Policijska uprava vukovarsko-srijemska, provodi vinkovačka tvrtka Cestorad. Oni raspolažu s potrebnim vozilima i opremom i imaju odgovorne osobe s kojima smo u redovnom kontaktu, a koje prate i prognozu i stanje na terenu s ciljem pravovremenog djelovanja. Tako je sve bilo spremno za prvi snijeg ove zime. Osigurane su dovoljne količine soli i mehanizacije te smo spremni i za obilnije i dugotrajnije oborine, naravno ukoliko nas tako nešto dočeka u narednom periodu dodao je Dujmić koji je iskoristio priliku za još jedan apel prema građanima koje je pozvao na odgovorno ponašanje, odnosno na poštivanje odluke o komunalnom redu kada je riječ o privatnim i poslovnim objektima, gdje su vlasnici dužni održavati staze prohodnima i čistiti ih od snijega i leda.

Kada su u pitanju „gradske“ staze, na scenu stupa Nevkoš čiji djelatnici čiste pješačke zone, mostove, podvožnjake, nadvožnjake i sve staze koje su samostalne odnosno odvojene su od stambenih i poslovnih objekata.

– Vrlo je važno i da građani svoja vozila u ovom razdoblju uvoze u dvorišta kako bi ralice nesmetano mogle očistiti kolnike. Pritom najviše problema imamo u uskim ulicama poput onih u Vrtnom naselju, recimo. Također, sve pozivamo na strpljenje jer se ne može intervenirati istovremeno u svim ulicama nego idemo prema redoslijedu koji je određen s obzirom na važnost prometnica. Naime, iako je riječ o nerazvrstanim cestama u prostornom planu i u našoj dokumentaciji, one su podijeljene na glavne mjesne ceste, sabirne ceste i ostale ceste – zaključio je Dujmić.