VINKOVCI Projekt „Sunčana strana grada“ primiče se kraju

Projekt „Sunčana strana grada“ kojim se postavlja osam fotonaponskih elektrana na zgradama u vlasništvu Grada Vinkovaca – ulazi u završnu fazu. Preostalo je još zgotoviti radove na spajanju elektrane na elektroenergetski sustav i testiranje rada postavljenih elektrana, a njihov završetak očekuje se čim vremenske prilike dopuste. Uskoro će sve biti spremno i – proizvodnja električne energije može započeti!

Grad Vinkovci u 2024. godini očekuje veliko sniženje troškova koje mora izdvajati za troškove električne energije zbog postavljenih elektrana, a razmišlja se i o budućim projektima. Cilj je, doznajemo, sve zgrade u gradskom vlasništvu prekriti fotonaponskim elektranama kako bio iskorišten puni potencijal koji nam naš položaj pruža.

Svi koji žele provjeriti potencijal svoga krova mogu to učiniti na stranici Solarna mapa (link: https://www.solarnamapa.hr/grad-vinkovci/ ) koju je također financirao Grad Vinkovci kako bi građani mogli lako saznati sve potrebne informacije o postavljanju fotonaponske elektrane na svoj objekt.

Jedna elektrana koja ima posebnu važnost za grad jest ona na zgradi Tehnološkog parka. Godine 2021. – kada se rađena projektna dokumentacija – Tehnološki park je za troškove električne energije plaćao oko 55 tisuća kuna godišnje, a trenutno zbog rasta troškova, povećanja potreba i potrošnje poduzetnika plaća i više.

Ona je trenutno najveća koja se gradi, a koliko će značiti parku govori direktor Tehnološkog parka Josip Gilja:

Josip Gilja, direktor Tehnološkog parka Vinkovci d.o.o. FOTO: db

– Tehnološki park Vinkovci d.o.o. je kroz projekt Sunčana strana Grada dobio sunčanu elektranu kapaciteta 48 kw kojom je osigurana električna energija za korisnike usluga TPVK-a koji koriste 3D printere, računalnu opremu, klimatizaciju i slično. Dobro je poznato kako ova oprema troši mnogo električne energije te uslijed energetske krize u kojoj se trenutno nalazimo Tehnološki park svojim korisnicima ovom investicijom nema potrebu povećavati cijenu režijskih troškova.

Završna konferencija projekta bit održana u siječnju 2024. godine i odmah nakon nje započinjemo s pripremama za nastavak postavljanja elektrana. U gradskom vlasništvu nekoliko je zgrada koje su veliki energetski potrošači. Plan je što prije pripremiti projektnu dokumentaciju kako bi se i na njih postavile elektrane. O tome više Danijela Slipčević, direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca Via:

– Iznimno smo zadovoljni što ćemo od ove godine smanjiti troškove električne energije naših osnovnih škola, vrtića i Tehnološkog parka. Grad izdvaja značajna sredstva za režijske troškove zgrada kojima upravlja i svaki ušteđeni euro dobro dođe za daljnja ulaganja. Nadamo se kako ćemo ubrzo pripremiti projektnu dokumentaciju i za druge zgrade, od kojih ističem novu zgradu Gradske knjižnice i čitaonice te Osnovnu školu Ivana Mažuranića. Kao što i grad radi na energetskoj održivosti i neovisnosti preporučujem i građanima grada neka provjere solarni potencijal svoga krova na stranici solarnamapa.hr i također ulože u zelenu budućnost.

Voditelj projekta „Sunčana strana grada“ Josip Barišić otkrio je pojedinosti o sufinanciranju postavljanja fotonaponskih elektrana koje građani mogu uskoro očekivati:

– S krajem godine završava Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim su se mogle sufinancirati već postavljene elektrane, a za prvi kvartal iduće godine najavljen je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, pomoću kojeg će svi zainteresirani građani moći obnoviti svoju obiteljsku kuću, ali i postaviti fotonaponsku elektranu i ugraditi dizalicu topline. Preporuka građanima je odmah nakon Nove godine krenuti u izradu projekta i rješavati suglasnost HEP-a kako bi stigli sve prikupiti na vrijeme.

Projekt „Sunčana strana grada“ je također sufinanciran od strane FZOEU-a s kojim Grad Vinkovci ima izvrsnu suradnju te će se i budući projekti prijavljivati na natječaje Fonda.