VINKOVCI Zašto zapušteno prenoćište ne bi postalo starački dom?

FOTO: Vladimir Rubić

PIŠE: Vladimir Rubić

Da su nam državni sustavi tromi i neučinkoviti, već je otrcana priča. Svakodnevno smo svjedoci nezadovoljstva građana na usluge koje pružaju oni koji bi trebali biti primjer uspješnosti, ljudskog odnosa prema narodu, jer, isti ih plaćaju, a neke, nažalost, čak i biraju.

Slučajno sam, tijekom šetnje s prijateljem, nakon izgradnje novog nadvožnjaka (iskreno rečeno vrlo skladnog izgleda) koji spaja grad s naseljem Slavija – Borinci, vidio kako se u nekoj zapuštenoj šumici nazire ogroman objekt. Nalik na nekakav dom ili bivši hotel, prenoćište. To zdanje zainteresiralo je moju znatiželju.

FOTO: Vladimir Rubić

Saznajem, radi se o bivšem prenoćištu željezničkih djelatnika, konduktera i strojovođa, koje desetljećima propada. Nestankom velikog željezničkog čvora Vinkovci, polako ali sigurno nestaje i taj, ne tako davno izgrađeni objekt. Odmah mi pade na pamet kako se u Vinkovcima osjeća kronični nedostatak staračkih domova. A ondje u prirodi nadomak grada imamo već gotov objekt, doduše spreman za obnovu, ali još uvijek u dobrom građevinskom stanju. 

Istina, objekt je u vlasništvu Hrvatskih željeznica, što ne bi trebala biti prevelika prepreka za reguliranje odnosa GRAD-DRŽAVA, posebno što je na obje razine ista stranka na vlasti. Uspješnom realizacijom i brzom dogradnjom evo novih smještajnih kapaciteta za naše sugrađane koji su u jeseni života.

Inače, u neposrednoj blizini objekta nalazi se i prirodni izvor TOPLE SUMPORNE VODE, jedan od desetak u Hrvatskoj. Tu prirodnu blagodat svakako bi bilo dobro iskoristiti. Struka bi trebala znati kako.

FOTO: Vladimir Rubić

Ovaj dio grada vrlo je ambijentalan. Ima posebnu prirodnu ljepotu, ugođaj samo takav. Izvrstan potencijal za izletište? Samo naglas razmišljam. Možda netko i čuje. Pa osmisli projekt i učini da gradsko ruglo bude funkcionalno iskorišteno.