VSŽ Za samo jedno popodne sankcionirano 19 neodgovornih vozača motocikala i mopeda

Ilustracija/Pixabay

Policijska uprava vukovarsko-srijemska provela je preventivno-represivnu akciju usmjerenu prema svim sudionicima u prometu, no poglavito prema vozačima vozila na „dva kotača“. Policijski službenici su tako tijekom samo nekoliko sati na širem području Vukovarsko-srijemske županije utvrdili i sankcionirali ukupno 19 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Utvrđeni su prekršaji vezani za neregistrirana električna vozila L1 i L2 kategorije, nenošenje zaštitnih kaciga na mopedima i osobnim prijevoznim sredstvima te korištenje zaštitnih kaciga koje nisu homologirane na navedenim vozilima, a utvrđeni su i prekršaji tehničke neispravnosti motocikala (nehomologirani ispušni sustavi i tehnički neispravni nosači registarskih pločica).

U ovoj preventivno-represivnoj aktivnosti policijski službenici su zatekli 60-godišnju vozačicu električnog mopeda L2 kategorije koja se kretala kolnikom bez zaštitne kacige, neregistriranim i neosiguranim vozilom, a daljnjim provjerama smo utvrdili kako nije stekla pravo na upravljanje rečenim prometalom.

Također su zatekli i 71-godišnjeg vozača električnog mopeda L1 kategorije kako upravlja bez zaštitne kacige, neregistriranim i neosiguranim vozilom za vrijeme dok mu je poništena vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova. Oba navedena vozača su isključena iz prometa i biti će prekršajno procesuirani.

Ovim putem iz PU vukovarsko-srijemske skreću pozornost na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a vezano za korištenje električnih mopeda kategorije L1 i L2 koja sudjeluju u prometu na cestama, da su navedena vozila definirana kroz opis mopeda (»moped« je motorno vozilo s dva ili tri kotača čiji radni obujam benzinskog motora nije veći od 50 cm3 ili čija trajna snaga u slučaju elektromotora ne prelazi 4kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 45 km na sat), što znači da navedena vozila moraju biti tehnički ispravna, registrirana i osigurana te za vrijeme upravljanja vozači, kao i osobe koje se prevoze na tim vozilima, moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i homologiranu zaštitnu kacigu.