Željka Markić: Molitelji su najviše diskriminirana skupina u hrvatskom društvu!

FOTO: Damir Begović

U Hrvatskom saboru održan je Okrugli stol povodom predstavljanja Izvješća o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini koje je izradila udruga U ime obitelji. Okrugli stol suorganizirali su predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru Igor Peternel i udruga U ime obitelji, a moderatorica Okruglog stola bila je saborska zastupnica Ivana Mujkić.

Izvješće o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. udruga U ime obitelji izradila je na temelju iskustva višegodišnjeg praćenja kršenja prava na slobodu vjeroispovijesti katolika u Republici Hrvatskoj. Nastanak ovog izvješća bio je potaknut javnim napadima i prosvjedima usmjerenima protiv muškaraca koji, okupljeni oko molitvenog i duhovnog pokreta ”Muževni budite”, svake prve subote u mjesecu, počevši s listopadom 2022. mole krunicu na trgovima hrvatskih gradova.

FOTO: Damir Begović

– Lijevi mainstream i ljevica žele pokazati da su oni društveni gazde i da se moliteljima onemogući molitva pod uvijek istim izgovorima i floskulama npr. o govoru mržnje. Naprosto žele ograničiti pravo na okupljanje i slobodu mišljenja ako oni misle da je to potrebno – poručio je Peternel.

A izvršna direktorica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić podsjetila je da udruga od 2020. sustavno dokumentira napade na katolike koji su, premda su većinska vjerska zajednica, najdiskriminiranija skupina u hrvatskom društvu:

– Molitelji su skupina građana i kao takvi oni imaju svoja prava. Imaju pravo kleknuti na trg i moliti, bez obzira na to što mi mislili o njima i njihovim nakanama. Izloženi su diskriminaciji i dehumanizaciji kao da su osobe koje treba ukloniti iz društva. Šutnjom na diskriminaciju molitelja šalje se poruka da je dehumanizacija i diskriminacija prihvatljiva, a onda se to isto kasnije može dogoditi i drugima – prisnažila je dr. Markić umjesto zaključka.