VUKOVAR Potpisani ugovori za dodjelu sredstava za poboljšanje energetske učinkovitosti

FOTO: Grad Vukovar/Miroslav Šlafhauzer

U studenom 2023. godine Grad Vukovar raspisao je javni poziv za dodjelu sredstava u svrhu energetske obnove višestambenih zgrada na području grada, a danas su u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara potpisani ugovori o dodjeli sredstava s predstavnicima stanara zgrada koje su se prijavile na javni poziv i ostvarile pravo na financijsku potporu.

Ugovore je ispred Grada Vukovara potpisao gradonačelnik Ivan Penava te ispred tvrtke Tehnostan d.o.o., koja je upravitelj zgrada, direktor Ivan Krajnović.

Javnim pozivom bile su predviđene sljedeće mjere za koje je bilo moguće ostvariti sufinanciranje:

– izrada energetskog certifikata višestambene zgrade;
– izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu višestambene zgrade;
– izrada projektne dokumentacije sunčanog termalnog sustava za toplu vodu;
– izgradnja sunčane elektrane;
– izgradnja sunčanog termalnog sustava za toplu vodu.

Pravo na bespovratna sredstva ostvareno je za šest višestambenih zgrada na području grada Vukovara te je na taj način dodijeljeno 47.266,84 eura iz gradskog proračuna za izgradnje sunčanih elektrana i izradu projektnih dokumentacija za energetsku obnovu zgrada.

Gradonačelnik Penava izrazio je nadu kako će ovaj oblik mjere koju Grad Vukovar provodi potaknuti i druge suvlasnike zgrada da zakorače ka obnovljivim izvorima energije te drugim načinima smanjenja njezine potrošnje.

FOTO: Grad Vukovar/Miroslav Šlafhauzer

– Na početku ove godine krenuli smo jednako jako i marljivo kako smo i završili prethodnu godinu. Vjerujem kako će dodijeljena sredstva doprinijeti uštedama i manjim računima te mi je drago da je ova mjera prepoznata među našim sugrađanima – između ostaloga je naglasio Penava i zaključio kako zahvaljujućio dobroj suradnji tvrtke Tehnostan, Grada Vukovara i sugrađana postoji vrlo dobar standard na području grada Vukovara u ovom pogledu.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je, pak, kako je cilj javnog poziva bilo dati podršku sugrađanima koji žive u višestambenim objektima, a koji imaju želju krenuti u energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije.

– Najbitniji korak ka svemu je projektna dokumentacija, a sufinanciranje koje je osigurao Grad Vukovar našim sugrađanima će pomoći u njenoj izradi. Za to je u 2023. godini bilo osigurano 150.000 eura, a za 2024. godinu u planu je 300.000 eura za takve i slične namjene – rekao je Čulig te zaključio kako cijela priča u konačnici doprinosi i ljepšem izgledu Vukovara.

Direktor tvrtke Tehnostan Ivan Krajnović u završnim rečenicama je prisnažio:

– Uz šest prijava, još je 11 zgrada izrazilo svoj interes i nalaze se u nekoj od faza prikupljanja dokumentacije. Smatramo da je postignut primarni cilj poziva, a to je povećavanje svijesti suvlasnika o potrebi za racionalnom upotrebom energije – podvukao je Krajnović.

Predstavnici suvlasnika izrazili su zadovoljstvo prilikom potpisivanja ugovora te zahvalili Gradu Vukovaru na potpori u naumu da se poboljša energetska učinkovitost njihovog stambenog prostora.