ZELENI VINKOVCI Moderni spremnici umjesto velikih mobilnih kontejnera

Ilustracija

Vinkovcima je odobren novi vrijedni projekt koji podrazumijeva postavljanje 43 polupodzemna spremnika za otpad, a koji će na 14 lokacija u gradu zamijeniti velike mobilne kontejnere, izvijestili su iz Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA.

Posrijedi je projekt međunarodne suradnje u koji su s hrvatske strane uključeni Vinkovci, s crnogorske Ulcinj, a s bosanskohercegovačke Orašje. Opremljeni senzorima razine popunjenosti u kontroliranim uvjetima, novi podzemni spremnici lako se čiste i održavaju što će uvelike pridonijeti kvalitetnijem skupljanju i razvrstavanju otpada, kao i podizanju higijenskih standarda u gradskim stambenim četvrtima.

– Ovaj projekt je još jedan važan korak u strategiji zelenih Vinkovaca koju uspješno nastavljamo kako bi novim generacijama ostavili uredniji, čistiji i učinkovitiji grad u skladu s najzelenijim europskim praksama – kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uz napomenu da je jedan od tih koraka i projekt „Sunčana strana grada“ koji je pri kraju, a u sklopu kojeg su postavljene fotonaponske elektrane na krovove triju vinkovačkih osnovnih škola, tri vrtića i zgradu Tehnološkog parka.

Tri grada u projekt službenog naziva „Improving waste management infrastructure and mainstreaming 10 Rs of circular economy for sustainable development of Ulcinj, Vinkovci and Orasje“, ulaze s ciljem poticanja pametnog, zelenog i uključivog razvoja prekogranične regije kroz poboljšanja komunalnih usluga, objekata i opreme što doprinosi promicanju i prijelazu na kružno i resursno učinkovito gospodarstvo.

To podrazumijeva i specifične ciljeve projekta koji se odnose na poboljšanje postojećih sustava gospodarenja otpadom partnerskog prekograničnog područja, razvijanje nove infrastrukture gospodarenja otpadom te povećanje svijesti i znanje relevantnih aktera i opće populacije o važnosti prelaska na kružno gospodarstvo.