Akcijski plan protiv raka ne smije ostati samo slovo na papiru

Članice Udruge Sve za Nju IZVOR: Portal Zdravlje

Udruge koje okupljaju i podržavaju oboljele od raka i njihove obitelji iz cijele Republike Hrvatske okupile su se na događaju posvećenom njihovu radu, naziva Zajedno protiv raka, održanom u Velikoj dvorani HND-a u Zagrebu.

Sudionici skupa ovim su događajem uoči Svjetskog dana borbe protiv raka nastojali predstaviti važnost onkoloških udruga u našoj zemlji. Puna dvorana, okupljena struka, predstavnici administracije i brojni drugi, mogli su čuti dio od cijelog niza važnih projekata koje ove udruge provode i tako direktno utječu na brojne živote građana u najtežim trenucima. Način na koji to svakodnevno čine, rezultati i planovi dijela onog što onkološke udruge u našoj zemlji rade, sažet je u istoimenom specijalnom izdanju, Zajedno protiv raka.

Prvi je to specijal posvećen onkološkim udrugama, a koji je izradila redakcija Portala Zdravlje i koji je, uz tiskano izdanje, besplatno dostupan svima na ovom linku.

– Vrijednost točnih informacija kad je u pitanju zdravlje ne smije imati kompromis. Upravo te informacije pružaju udruge čiji će rad, ali i kontakte ovo izdanje učiniti dostupnijim svim građanima. Prije interneta, udruge su donosile i širile informacije među samim pacijentima. Danas je ta uloga puno šira. Oni mogu pomoći razumjeti informacije koje je netko pronašao pretražujući internet. Udruge su i one koje mogu izvršiti pritisak kako bi mi držali korak sa svim tehnologijama koje bi morali implementirati u naš svakodnevni rad. Udruge su naši partneri i pomažu nam kako bismo osigurali optimalnu onkološku skrb – rekla je prof. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić iz KBC-a Zagreb koja je održala predavanje na temu personalizirane onkološke skrbi.

prof. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić

Iskorak u onkološkom liječenju u RH

Upravo po pitanju personalizirane onkološke skrbi slijedi iskorak u hrvatskom zdravstvu, dostupnost sveobuhvatnog genskog profiliranja u Laboratoriju za gensko testiranje u KBC-u Zagreb.

– Pokretanje laboratorija veliki je iskorak za Hrvatsku koji će nam omogućiti da ono što smo dosad slali u inozemstvo, sad ćemo raditi kod nas. Tehnologija nam je poznata, imamo resurse i uskoro ćemo omogućiti svim bolesnicima s metastatskim bolestima u Hrvatskoj sveobuhvatno gensko profiliranje tumora. Hrvatska je tu napravila iskorak puno prije i više nego mnoge europske zemlje s kojima se volimo uspoređivati – naglasio je prof. dr. sc. Stjepko Pleština.

Kako sve možemo podržati udruge

Na događaju su održane i dvije panel diskusije tijekom kojih su sudionici iznijeli način na koji podržavaju udruge, ocijenili njihovu poziciju u hrvatskom zdravstvu danas i nekoć te predstavnice pojedinih udruga prikazale njihov rad i sjajne rezultate. U panelu naziva Zašto su nam udruge važne i kako ih podržavamo? sudjelovali su prim. Ines Balint dr. med., novinarka Nađa Berbić, književnica Ivana Bodrožić, prof. dr. sc. Stjepko Pleština, Petra Seitz, terapeut integrativne tjelesno orijentirane psihoterapije, Bruno Šimleša, pisac i osnivač Zaklade Ljiljana Pranjić – živi svoje snove.

Jedan od zajedničkih zaključaka svakako je kako onkološke udruge nisu dovoljno uključene u kreiranje zdravstvenih politika te da često na sebe preuzimaju dio poslova koji bi trebale raditi institucije.

Dio projekata udruga predstavljen je u panel diskusiji naziva Pacijenti za pacijente. Kakve sve benefite oboljelim ženama donosi Book club udruge Nismo same opisala je Renata Bačanek, njegova voditeljica. Tjelovježbu kao važan aspekt zdravlja iznijela je Zlata Benzia Glavinović koja članicama udruge Caspera vodi satove joge. Što su Zborkinje, zbor udruge Sve za Nju, donijele i članicama i svima koji ih čuju, iznijela je Iva Jarić Bremec, voditeljica Zborkinja. Koliko je u životu pa posebice u bolesti važna kvalitetna komunikacija svima je sjajno približila Sandra Karabatić, predsjednica udruge Jedra.

Akcijski plan ne smije ostati tek slovo na papiru

Okupljene je u ime Ministarstva zdravstva pozdravila dr. Ivana Portolan Pajić koja je objavila prihvaćanje Akcijskog plana protiv raka na jučerašnjoj sjednici Vlade RH. Jedan od zaključaka ovog događaja jest nada kako taj važan dokument ne smije ostati tek slovo na papiru nego ispuniti svoju svrhu u konkretnoj primjeni.