CIBALIA Na današnji dan ’92. Halilović zabio za povijest!

Cibalia iz tih vremena: Hrvoje Plavšić, Anđelko Kvesić, Marijan Mrmić, Mario Meštrović, Nevres Zahirović, Zlatko Raguž (slijeva u gornjem redu), Davor Čop, Goran Meštrović, Sead Halilović, Josip Markovinović i Hrvoje Lončarević (slijeva u donjem redu). IZVOR: Privatni arhiv

Na današnji dan prije točno 32 godine Cibalia je ostvarila prvu, k tome i povijesnu, pobjedu u neovisnoj Hrvatskoj! U 6. kolu premijerne HNL sezone Vinkovčani su svladali Varteks rezultatom 2:1.

Za 1:0 zabio je Anđelko Kvesić, izjednačio je Grgica Kovač, sve u prvih 20 minuta utakmice. Presudni trenutak ogleda dogodio te u 69. minuti kada je Sead Halilović eurogolom s distance donio povijesno slavlje.

Inače, Vinkovci su tada još uvijek bili na prvoj crti aktivne bojišnice, pa je utakmica odigrana u relativnom mirnom Đakovu pred 800-tinjak gledatelja.

– Na utakmicu smo došli iz Našica, gdje smo u to vrijeme boravili i trenirali zahvaljujući gostoprimstvu tamošnjeg nogometnog kluba i grada Našica. Sjećam se da smo imali imperativ pobjede pod kojim nismo pokleknuli. Odigrali smo stvarno odličnu utakmicu po izuzetno teškom terenu po kojem je bilo teško kontrolirati loptu i na kraju smo zasluženo pobijedili – čuli smo smo od Zlatka Raguža, legendarnog stopera Cibalije koji je za vinkovački klub odigrao 300-tinjak utakmica, između ostalih i ovu koje se danas prisjećamo.

Trener Mile Petković tog 21. ožujka 1992. godine na đakovački „blatnjak” djelomično pokriven travom poslao je ovih 11: Mrmić, Pernar, G. Meštrović, Ačkar, Halilović, Raguž, Plavšić, Lončarević, Markovinović, Zahirović, Kvesić. Još su igrali D. Jozinović koji je u 78. minuti zamijenio Plavšića te M. Meštrović koji je u 89. zamijenio Markovinovića.

Uzgred, Raguž se osim korektnim pristupom poslu uvijek isticao i jednako korektnim odnosom prema novinarskoj struci. Ostao je dosljedan sebi, pa mu zahvaljujemo na tome što nam je ustupio dio svog arhiva i dostavio faksimil iz Sportskih novosti koji opisuje događaje iz te đakovačke subote.