Eutanazirana oporba!

Ilustracija/Budica.info

Vinkovci – grad bez oporbe. Game over! Gradom vlada HDZ, a HDZ-om vlada Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca. Katastarski gledano 1/1. No, ovo nije tekst o Bosančiću i HDZ-u, nego o vinkovačkoj oporbi. Ili vinkovačkoj oporbi u tragovima, procijenit ćete sami.

Prije sedam godina održani su, za vinkovačke prilike, neizvjesni izbori za gradonačelnika na kojima je pobijedio Ivan Bosančić (HDZ). U prvom krugu dobio je 5.619, Darko Posarić (MOST) 2.429, dr. Mirna Krajina Andričević (HNS HSS) 1.870, dr. Marija Bekavac (SDP) 1.633, Hrvoje Niče (HSP AS) 909, Senko Bošnjak (HSLS) 409 glasova…

Iako bi naivac koji je Ničeu, Bošnjaku i Tomislav Brdaru (Živi zid) vjerovao na riječ kako su baš oni predvodnici istinske oporbe HDZ-u mogao pomisliti kako je oporba dobila više od Bosančića – jer je Bosančić dobio 5.619, a svi ostali zajedno 7.250 glasova te kako bi Bosančić mogao izgubiti u drugom krugu – realnost je (bila) nešto drugačija. U drugom krugu Bosančić je pobijedio sa 6.082 glasa, a Posarić kao predstavnik oporbe je dobio 5.537 glasova. Pokazalo se kako će Posarićeva i oporbena nadanja o konačnom skidanju HDZ-a s vlasti pričekati neka druga vremena.

Analizirajući evidentnu propast političke oporbe u Vinkovcima može se zaključiti kako je uspon Ivana Bosančića i potpuna eutanazija oporbe započela baš u drugom krugu opisanih izbora iz 2017. godine.

Hrvoje Niče FOTO: Damir Begović

Ivan Valentić, pardon Hrvoje Niče (jebiga, stalno brkam aktualnog Bosančićevog pročelnika za gospodarstvo i predsjednika Nadzornog odbora HNK Cibalia s ”novinarom” Vinkulje.hr, ne znam više koji je koji), zatim Senko Bošnjak, aktualni član Uprave Hrvatskih cesta, te Tomislav Brdar (iz tadašnjeg Živog zida, dobio je, inače, 642 glasa) utabali su stazu kojom će kasnije krenuti mnogi oporbeni vijećnici i političari, sve do današnjih dana.

MOST, kao najuspješnija oporbena stranka tadašnjih izbora, u Vinkovcima danas gotovo da i ne postoji. Razne neugodnosti koje su kao stranka i pojedinci doživljavali s jedne strane i karijerni skokovi pojedinaca iz navedene stranke s druge strane doveli su do potpunog nestanka MOST-a u Vinkovcima. 

SDP-ova unutarstranačka lutanja i korist ili strah za posao kod pojedinaca doveli su do toga da iz ove stranke mirno promatraju politiku i izbore. Ne imenujući kandidata za gradonačelnika na izborima 2021. priznaju poraz te tiho daju potporu Ivanu Bosančiću. Do tog trenutka bilo je nezamislivo da SDP nema gradonačelničkog kandidata i ova autoeutanazija predstavlja pravi politički presedan.

HNS i HSS predvođeni dr. Krajinom ostvarili su solidan rezultat, ali nadanja i ambicije su očito bili veći. Nakon izbora 2017. pojedinci su se povukli iz politike, a dio članova priklonio se Bosančiću i HDZ-u. Simbioza HNS-a i HDZ-a postojala je i ranije, personalna korist definirala je mirne odnose u budućnosti, a već na sljedećim izborima u suradnji s HSLS-om i Zelenom listom ostvarili su mizeran rezultat i nisu prešli izborni prag.

Tomislav Brdar koji je vodio Živi zid odigrao je apsurdnu ulogu i uoči drugog kruga izbora 2017. godine javno je podržao Bosančića! Više nije član navedene stranke koja se u međuvremenu preimenovala u Ključ Hrvatske.

Goran Kajkić, Josip Krpan (DP) i Drago Majstorović (SDP) FOTO: Damir Begović

Goran Kajkić je na izborima 2017. bio relativno nepoznat i ostvario je rezultat od 370 glasova što mu nije bilo dovoljno za ulazak u Gradsko vijeće Grada Vinkovaca. Na izborima 2021. ostvario je bolji rezultat (1.798 glasova), ali se ove godine našao na listi Domovinskog pokreta za parlamentarne izbore, a kako je DP prvi koalicijski partner HDZ-u ostaje nejasno kakva je njegova politička pozicija i budućnost. U jednom trenutku je nosio titulu najveće oporbe HDZ-a u gradu, ali kako se do sada nije očitovao o koaliciji DP-a i HDZ-a ne možemo znati radi li se o oporbi ili partneru HDZ-a te nastavlja li dalje s političkim aktivizmom.

dr. Davor Raić FOTO: Damir Begović

Oporbu su na izborima 2021. godine predvodili već spomenuti Goran Kajkić, dr. Davor Raić – koji je u Gradsko vijeće ušao s DP-ove liste, ali se nakon izvjesnog vremena zahvalio na suradnji i kao nezavisni vijećnik nastavio podržavati vladajuće – te nezavisni Tihomir Posavčić koji je svojim rezultatom bez pretjerano aktivne kampanje od 1.088 glasova pokazao kako dio Vinkovaca želi promjenu.

Damir Jakšić FOTO: Damir Begović

Kroz lokalne izbore kao oporba etablirao se (i) Damir Jakšić, ali njegova sve manja politička aktivnost ukazuje kako mu žar za lokalnu politiku nije isti kao na početku političke karijere.

Mirta Arlović i HSP-ov potpredsjednik Gradskog vijeća Tomislav Miličević FOTO: Damir Begović

Na zadnjim lokalnim izborima 2021. u lokalnu politiku aktivno su se uključili Mirta Arlović iz Hrvatskih suverenista i Josip Krpan iz Domovinskog pokreta. Koji su pokazali kako znaju uzburkati vodu i dignuti tlak HDZ-ovcima na sjednicama Gradskog vijeća, ali na prekjučerašnjoj su bili oporba jedno drugome.

Sljedeće godine u ovo vrijeme očekuju nas lokalni izbori. Oporba je eutanazirana ili uspavana pa ako se ne pojavi netko nov ili netko od postojećih ne okupi cijelu oporbu u jedan blok, neizvjesnosti neće biti. Bosančić će pucati penal bez golmana!