Evo zašto posjetiti Županju…

FOTO: Romulić&Stojčić

Jeste li znali da se u Županji prvi puta zaigrao nogomet i tenis u Hrvatskoj? Za početak sportske tradicije u ovom gradu zaslužna su devetorica Engleza koji su 1880. upravo u Županji odlučili graditi tvornicu tanina. Jedan od njih, Fredy Hepburn, oženio se Katarinom Horvatović, koja je tako postala prva šokačka lady, omiljena i u visokom engleskom društvu.

Ako ste već posjetili Vukovar i Vinkovce, Županja će vam pružiti posve drugačiji doživljaj i otkriti ambijent jedinstvene seoske arhitekture. Tu ćete doznati da „ušoravanje“ znači spajanje manjih okolnih zaselaka u jedinstvenu cjelinu. Graničarska povijest Županje iz doba Osmanlijskog carstva ostavila je dubok trag na grad, a rijeka Sava i slavonske šume utkane su u život njezinih stanovnika. Graničarski čardak najljepše je svjedočanstvo povijesti i jedini preostali vojnokrajiški spomenik na Savi.

FOTO: Romulić&Stojčić

Prošećite nasipom uz Savu, omiljenom gradskom šetnicom, koja vodi od Sladorane do graničarskog čardaka u kojem je danas Zavičajni muzej „Stjepan Gruber“, te dalje do izletišta Poloji, jednog od najljepših slavonskih riječnih kupališta s pješčanom plažom, sportskim i dječjim igralištima. Šetnica uz Savu sjajan je izbor i za aktivan odmor, vožnju biciklom ili trčanje. Nepopravljivi romantičari neće propustiti šetnju uz rijeku u večernjim satima, a strastveni ribiči koristit će svaki slobodni trenutak u iščekivanju ulova života.

FOTO: Franjo Škegro

TOP 5 ATRAKCIJA

1. U graničarskom čardaku iz 19. stoljeća, jedinom očuvanom primjerku vojnokrajiške arhitekture u Hrvatskoj, smješten je Zavičajni muzej Stjepan Gruber, koji je ime dobio po profesoru zemljopisa;

2. Spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj u središtu grada prepoznatljiv je simbol Županje;

3. Cesta zlatne niti nudi zaboravljene običaje, tradicionalnu eno-gastro ponudu, vrhunske rukotvorine i druženje s gostoljubivim domaćinima na obiteljskim gospodarstvima, a povezuje Županju i okolna mjesta: Štitar, Babinu Gredu, Kruševicu, Cernu, Šiškovce, Gradište, Bošnjake, Drenovce i Vrbanju;

4. Galerija „Veliki kraj“ smještena je u tradicionalnoj šokačkoj kući u središtu grada;

5. Izletište Županijski virovi oduševit će zaljubljenike u prirodu, a Lovačka kuća gurmane i ljubitelje lova i ribolova.

FOTO: Franjo Škegro

ZA PRSTE POLIZAT

Neodoljivi guščji paprikaš najprije će vas zavesti mirisom dok se lagano krčka na otvorenoj vatri. Ovo tradicionalno županjsko jelo najviše se pripremalo u vrijeme vršidbe isključivo od domaćih gusaka kojih je bilo u svakom dvorištu.

Okušajte se u nečem posve novom. Upišite tečaj jahanja u konjičkom centru „Županjski kas“, pa uz Savu možete i zajahati. Doživljaj za pamćenje!