IZBORI U SRIJEDU, 17. 4. ”Dete zna fudbal!”

PIŠE: Mladen Kevo

Politika može biti: dosadna, umarajuća, deprimirajuća, živcirajuća, predvidiva, plitka, manipulatorska, eutanazirajuća, anemična, itd. Ali, Politika može biti i: uzbudljiva, adrenalinska, mobilizirajuća, neočekivana, duboka, direktna, fajterska, lucidna do ruba `bezobrazluka`. Sve što Zoran Milanović priređuje Hrvatima u nacionalnoj političkoj areni, od ulaska u nju na velika vrata izborom za šefa SDP-a 2007. godine, kada je tricom s centra zakucao Milana Bandića, Željku Antunović i Tonina Piculu – sad je nadmašio.

Šokirao je Plenkovića, uhvatio na spavanju HDZ, zapanjio Oporbu, zbunio Dijasporu te nagradnim neradnim danom usred tjedna – oduševio Građane. S malo ironije može se reći; on čak i kad Nescafe priprema to ne može biti uobičajenih `tri u jedan` nego gotovo dupla doza; ovaj datum nešto je poput `5 u 1`. Na prvi pogled čini se blago rečeno `neobičan datum`, a u pristojnoj varijanti izričaja `zbunjujući`. No, on nikada nije vodio politiku na prvi pogled. Drugi i malo dublji uvid skriva nešto sasvim drugo!

Zašto je šokirao Plenkovića? Evo zašto. Plenkija je sustigla kletva: `Neke stvari nemoj željeti previše, jer, pazi, mogle bi Ti sasvim izmaknuti iz ruku`. Plenković je želio izbore što kasnije. Ali, bio je `nezajažljiv` jer je odredio 12. svibnja kao `Dan kad moraju biti`. Ono: Zaposlenima će sjesti dvije plaće s novim koeficijentima, umirovljenicima korigirane dvije mirovine, svi koje sam svojom politikom potjerao van neće biti tu, dotad ću do balčaka koristiti sve resurse države, reklamom i skupovima `ubit ćemo sve ostale`…

Sasvim slučajno poznate su mi neke stvari iza kulisa. Nikad opcija nije bio 12. svibnja, ali je 19. svibnja bio vrlo ozbiljna opcija. Njom bi Plenković dobio sasvim dovoljno vremena za invaziju svoje stranačke mašinerije ali bi dotad i Oporba i Neodlučni i Uskok i EPPO i Mediji imali više nego dovoljno vremena – da i oni kažu što imaju. Da je ostavio raspuštanje Sabora za zadnji Dan njegovog proljetnog zasjedanja, dakle za 21. ožujka – imao bi izbore 19. svibnja. Htio naštimati BAŠ 12. svibnja? Htio i – `popušio`!

Sad i HDZ ima samo 30 dana! Sad će ih `sendvičari` u autobusima iz BiH – koji poput gajdaša u svatove dolaze nepozvani na Parlamentarne izbore u Hrvatsku – koštati nekoliko puta više; za srijedu usred tjedna neće bit dovoljan parizer u sendvičima, nego čisti pršut i dobar sir, a `ubrus` u koji će biti zamotan umjesto izgleda nekadašnjih 100 kuna – morat će izgledati točno kao 100 eura. Ni uz to mnogi neće moći doći jer srijeda je i srijeda nije neradni dan u BiH. Jedino da ju Dragan Čović proglasi neradnom u HB?!

Plenković je dakle ovim datumom realno u onom `blaženom` stanju u kom je nedavno bio Nganu nakon što mu je Joshua prišao na opasnu blizinu. Naravno da će AP sada glumatati kako je `njemu svejedno, jer njemu svaki datum paše, jer on je uvijek spreman`, bla, bla, bla. Ali, ako se priznanje neće čuti od premijera u odlasku – vidjet će se na njegovom licu, prema onoj `Slika govori više od tisuću riječi`. Realno ne postoji teži politički udarac kojeg je Milanović do sada zadao Plenkoviću! Sve drugo su trabunjanja.

Uhvatio je na spavanju HDZ? O, da itekako. Sad ćemo svi uz grickalice moći promatrati grozničavi rat do istrijebljenja za prolazna mjesta na hadezeovim listama, jer svim pretendentima nedostaju minimalno tri tjedna vremena na koja su sigurno računali – kao normalan period u kom će iza kulisa odraditi sve što treba prema svima prema kojima treba kako bi se izlobiralo prolazno mjesto za sebe za Sabor. Sad je cajtnot, a nikad ljudi više ne griješe nego kad im se za duplo skrate rokovi za bilo što.

Zapanjio je Oporbu? O, da, blago rečeno. Možemo jedini nije u šoku. SDP je u šoku ali on ima kapacitet pribrati se u par dana. Svi drugi u Oporbi trebat će bar polovinu vremena koje preostaje do izbora da dođe k sebi. Jedan jedini skup na Markovu trgu, na koji je došlo desetak tisuća građana podržati njihovo okrupnjavanje bio je sasvim dovoljan da mnogima oči zasvijetle poput flipera; samo dan ranije sanjali su tek jedno prolazno mjesto za sebe, nakon skupa glad je postala neutaživa, tri mjesta, pet, sedam…

Oporba realno ima 24 sata da razriješi sve svoje nesuglasice tipa `hoće li, tko i s kim` te 30 dana da obiđe svaku sredinu – onako kako je HDZ obilazio svaki sokak 1990. – i uvjeri građane u tri stvari: da je Složna, da je Odlučna odmah nakon izbora smijeniti nacionalnu sramotu od novog Glavnog državnog odvjetnika te pronaći hrvatsku Lauru Kovesi koja će za hrvatske potrebe istražiti i procesuirati hrvatski kriminal s pristupom `nema pakovanja – ali nema ni limita`. Kom god se dokaže `motel Remetinec`.

Oporba ima još jednu `nemoguću misiju`. Uvjeriti građane da što se njihovih izabranih tiče novi Sabor neće opet izgledati poput stočnog sajma u Gudovcu na kojem nakupci i prekupci dokupljuju prasad za tov, neraste i rasplodne krmače. Nego da je najsramotnija i kriminalna, ali nikad procesuirana tamna rupa hrvatske demokracije, koju su zajedničkim snagama patentirali HDZ i MB365 – dokup žetončića – prošlost. Za uvjeriti ljude, pogotovu onih 17% neodlučnih – morat će `propovijedati poput apostola`.

Zbunio je dijasporu. I to! Nema ovog puta glasanja nakon Rane ili poslije Velike, nema župnika koji će dati posljednje upute s Kora tipa `Mir s Vama i Znate za koga trebate čim Misa završi`. Neće poput Predsjedničkih izbora 2015. birališta u Mostaru biti `otvorena sve dok se ne skupi dovoljno glasova za Kolindu`. Zaposleni diljem Evrope mogu uzeti slobodan dan pa otići u konzulat ili uzeti mini godišnji pa doći glasati u svoju domovinu. Ovo će u svakoj varijanti biti izbori državljana RH – `koji su doma`!

Izborima u srijedu 17. travnja Milanović je oduševio građane? O, da, to je sasvim izvjesno. Posebno zaposlene koje Pantovčak časti neradnim danom usred tjedna. Ali je najviše oduševio Mlade koji imaju vremena i glasati i otići na Sljeme ili negdje drugdje na izlet ili surfati doma, ili što god. Shvatio sam to savršeno jasno, prema reakciji moje mlade i zaposlene kćeri Mie koja mi je poslala Srce, uz riječ Le–Gen–Da! Svi koji žele glasati – dobili su poseban dan i čitav dan – SAMO ZA TO. Foliranja ovaj put nema!

No, nije Predsjednik gledao samo opće dobro, s rezonom: ovo mrcvarenje treba okončati što prije. Određivanje datuma izbora u najkraćem mogućem roku i usred tjedna bilo je tek pola Milanovićevog udara i na datum koji paše Plenkoviću i HDZ-u, ali i na oklijevanje i neslogu Oporbe i na biračku pasivnost tzv. Neodlučnih, u biti LIJENIH i na sve uobičajene sheme u ranijim parlamentarnim izborima koji su bili garnirani kao red odavno potrošene nacionalne patetike, red obećanja svojima, red prijetnji drugima.

Odlukom da se osobno na Listi SDP-a i Oporbe kandidira za budućeg premijera, nasuprot HDZ-u i Plenkoviću, sve – ali baš sve! – u Hrvatskoj natjerao je na najvažniju stvar u svakoj istinskoj demokraciji; natjerao ih je da 17. travnja iziđu na izbore. Puljkovu `Ili HDZ ili Hrvatska` još je suzio na `Ili Milanović ili Plenković` s jasnom i nedvosmislenom političkom porukom koja glasi `Da vidimo čija mama crna vunu prede – da prebrojimo koga ima više – vas ili nas`. Srbi za to imaju sjajan izraz: `Dete zna fudbal`! Definitivno.

Kako god završio ovaj sraz Dvije Hrvatske – Lijepa naša znati će na čemu je, a Demokracija i Višestranačje u državi dobili su infuziju od koje će bolesnik ne samo sigurno preživjeti, nego ima sjajne izglede za potpuni politički oporavak. Već sad je potpuno izvjesno jedno. Iako je Hrvatska bila došla u samo predvorje države kako ju `uređuju` Orban u Mađarskoj i Vučić u Srbiji – Hrvatska se neće razvijati u tom smjeru. To je sad zaustavljeno, kako će se rasplesti – strpimo se 30 dana. Ali, diktature u RH NEĆE BITI!