KOGA SMO ZABORAVILI? Izložba i panel rasprava u prilog borbi protiv antisemitizma

IZVOR: PU vukovarsko-srijemska

U Gradskom muzeju Vukovar, danas je otvorena izložba te održana panel diskusija naziva „Koga smo zaboravili? – Židovska povijest u Vukovaru i kultura sjećanja danas“, na kojoj su sudjelovali i policijski službenici PU vukovarsko-srijemske.

Sadržaj izložbe predstavljen je od strane suautora izložbe, učenika i učenica Gimnazije Vukovar, a u razgovoru, koji je uslijedio nakon obilaska, sudjelovali su dr. sc. Ljiljana Dobrovšak, znanstvena savjetnica iz Instituta Ivo Pilar iz Zagreba, prof. dr. Hrvoje Volner, izvanredni profesor s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, dr. sc. Danijel Matijević, suosnivač Centra za istraživanje Holokausta i genocida na jugoistoku Europe iz Rijeke te povjesničar Tomislav Vuković, autor obilaska grada Židovski Osijek. Panel diskusiju moderirala je Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Izložba u Gradskom muzeju Vukovar organizirana je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i godišnjice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz – Birkenau, a ista je pripremljena u sklopu projekta „Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu“ kojeg podupire program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), a vodi ga Europski dom Vukovar, u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Njemačke.

U sklopu pripremljene izložbe predstavljeni su rezultati istraživanja, koje su samostalno proveli učenici Gimnazije Vukovar o židovskoj povijesti grada Vukovara, koristeći različite metode povijesnog istraživanja, s kritičkim ispitivanjem današnjeg obilježavanja sjećanja i prijetnji koje antisemitizam i poricanje holokausta predstavljaju tom sjećanju. Cilj je bio upoznati širu javnost osobito mlade sa židovskom poviješću u Vukovaru i regiji, ali i na događaje koji su doveli do nestanka ove zajednice u holokaustu.

FOTO: PU vukovarsko-srijemska

Otvorena izložba te održana panel rasprava ukazuju na kontinuiranu potrebu univerzalne borbe protiv antisemitizma i svih ostalih oblika diskriminacije kako bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava u cijelom svijetu.

Svojim sudjelovanjem u pripremljenoj izložbi i održanoj panel diskusiji, policijski službenici  potiču obrazovanje o holokaustu te istovremeno stječu spoznaje koje im izravno pomažu u provedbi aktivnosti u sklopu projekata Ministarstva unutarnjih poslova usmjerenih na sprječavanje antisemitizma i svih modernih oblika antisemitizma, sprječavanje govora mržnje i diskriminacije te kako bi širili znanje na očuvanje sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja negiranja samog holokausta.